Kaunis laulu Turkin ja Wenäjän sodasta

Kuvaus

Arkkiveisujen yhtenä tehtävänä oli tiedonvälitys lukutaidottomalle kansalle. Vuosina 1877-1878 käydystä Turkin sodasta sepitettiin yli sata veisua. Myös suomalainen joukko-osasto osallistui sotaan 900-miehisen Kaartin Pataljoonan voimin.

Aleksander Leppäsen Kaunis laulu Turkin ja Wenäjän sodasta on kirjoitettu panslavistisessa hengessä: Venäjällä oli oikeus ja velvollisuus suojella kaikkia slaaveja ja kristittyjä. Sota esitettiin uskonsotana, vaikka Venäjän motiivit olivat tosiasiassa perin maalliset, sillä se pyrki varjelemaan etujaan Mustallamerellä.

1878

2007

Oulu : Bergdahl

Viittaus

Leppänen, Aleksander, “Kaunis laulu Turkin ja Wenäjän sodasta,” DIGI - Yleisten kirjastojen digitoimaa aineistoa, viitattu 29. maaliskuuta 2024, https://digi.kirjastot.fi/items/show/120798.

3120kaunis_laulu_turkin_ja_wenajan_sodasta.pdf