Iisalmen Kansallisosakepankki vuonna 1912

Kuvaus

Syntymäni aikoihin 30-luvun alkupuolella Iisalmi oli pieni ja rauhallinen puutalokaupunki. Lapsuuteni rajoittui silloin Kansallis-Osakepankin tienoille. Iisalmeen oli avattu KOP:n konttori jo 1893 vuokrahuoneistoon. Myöhemmin KOP osti tontin kauppias Koposen konkurssipesältä ja siihen valmistui vuonna 1912 komea kivirakennus konttorille. Rakennus oli yksikerroksinen. Vuonna 1928 siihen lisättiin toinen kerros johtajan asuinhuoneistoksi. Pankkisali oli iso ja korkea. Johtajalla oli oma huone sekä joitakin muita huoneita lisäksi. Asuinkerrokseen mentiin kadulta rappukäytävää pitkin. Ensiksi oli iso halli, jossa vieraat otettiin vastaan. Siinä oli naulakot ja erillinen wc. Hallista avautui ovi johtajan yksityiseen huoneeseen, jossa oli paksut nahkaiset nojatuolit ja sohva.

Teksti: Iisalmen kansalaisopiston opintopiiri, 2000

Valokuva

Viittaus

“Iisalmen Kansallisosakepankki vuonna 1912,” DIGI - Yleisten kirjastojen digitoimaa aineistoa, viitattu 16. huhtikuuta 2024, https://digi.kirjastot.fi/items/show/121889.