Hevosmiehenä Ahvenjärven savotassa

Kuvaus

Ahvenjärven savotalla oli kymmenen hevosta ja kolmekymmentä miestä. Maasto oli korkeaa ja vaarallista sekä hevosille että miehille. Leimikot tehtiin harvoiksi. Kaadettavat puut olivat jykevää tukkitavaraa ja vanhimmatkin, kaadetuksi määrätyt puut olivat hyvälaatuisia. Metsätyö- ja hevosmiehiä tuli savotalle Petsamosta, Sodankylästä ja Rovaniemeltä. Kesäksi hevosmiehet lähtivät muualle ja savotoille jäi vain uittomiehiä, jotka valmistelivat ja valmistautuivat tukin uittamiseen. Kämpät olivat vetosia ja kylmiä. Nurkissa petivaatteet jäätyivät, mutta kaminan lähellä nukkujat hikoilivat. Kämpällä oli hyvä kokki, joka valmisti aamiaiseksi poronkäristystä. Pitkin päivää oli tarjolla kahvia, jos ajomatka sattui kulkemaan kämpän ohitse. Törmäsestä käytiin vähän savotoilla.  Ivalon ja Koppelon miehet sen sijaan kävivät ahkerasti hankkimassa lisätienestiä savottatyömailta.   Kuvassa Enok Niemelä vuonna 1926 "nuoern liivin aikana".

2014-04-01

Usko Luostarisen haastatteluaineisto

15:45

Luostarinen, Usko

Niemelä, Mikko Enok

Ahvenjärvi
Rahajärvi
Kirakkajärvi
Jakojärvi
Ruukinpirtti
Lapiopää
Törmänen
Huuhkaja

Jääskö, Kalle
Lantto, Antti
Nykänen, Iivari
Nykänen, Valde
Sarre, Eemeli
Korhonen
Lukkari
Tervo, Niilo
Tervo, Yrjö
Tervo, Tauno
Kiviniemi, Lauri
Mikinpetteri:, veljekset

Viittaus

Niemelä, Mikko Enok, “Hevosmiehenä Ahvenjärven savotassa,” DIGI - Yleisten kirjastojen digitoimaa aineistoa, viitattu 29. maaliskuuta 2024, https://digi.kirjastot.fi/items/show/122796.