Sudenpyynnin ammattilainen

Kuvaus

Sudenpyynti on kärsivällisyyttä vaativaa hommaa. Niinpä poromiehet, joilla ei ollut aikaa susijahtiin kirjoittivat Koppelossa asuvalle ammattimetsästäjälle Nikodemus Peltoselle susilaumoista, jotka olivat hyökänneet porojen kimppuun. Peltonen oli saanut suden ja muun riistan pyyntioppia Pohjois-Norjassa, josta hän kulkeutui ulkomaalaisille asetetun pyyntikiellon jälkeen Inarin Koppelon kylään. Sudenpyynnissä  käytettiin 1900-luvun alkupuolella myrkkykapseleita ja loukkuja. Susikantaa verotti myös aika-ajoin riehunut penikkatauti, joka vei susien lisäksi kettuja ja metsästyskoiria. Nikodemus Peltonen sai kaikkiaan 72 sutta, mikä lienee tämän lajipyynnin Suomen ennätys. Isä Peltonen siirsi metsästystietoutensa pojalleen Eelikselle, joka jatkoi pyyntiperinnettä.

2014-04-01

Usko Luostarisen haastatteluaineisto

17:47

Luostarinen, Usko

Peltonen, Eelis Arvi

Sammakkoniemi
Vätsäri
Nellim
Ahvenjärvi
Majavajärvi
Suolisjärvi
Järvenpään majatalo
Koppelo

Tapahtuma-aika

1900-luvun alku

Pulliainen, "Susi" Erkki
Peltonen, Nikodemus

Viittaus

Peltonen, Eelis Arvi, “Sudenpyynnin ammattilainen,” DIGI - Yleisten kirjastojen digitoimaa aineistoa, viitattu 23. huhtikuuta 2024, https://digi.kirjastot.fi/items/show/122801.