Mittamiehenä Ulkuniemen savotalla

Kuvaus

Aukusti Katajamaa hankki ensimmäisen poromerkkinsä työpalkallaan Kangasniemen Mikolta v. 1924. Poromiehen hommat saivat kuitenkin odottaa, sillä Aukusti joutui lähtemään isänsä avuksi Inarijärvellä sijaitseville savottatyömaille. Hän työskenteli ensiksi hevoshommissa, mutta siirtyi sittemmin mittamiehen hommiin. Puiden kaato tapahtui justeerilla ja mittaaminen metrimitalla ja nauhalla. Justeerit korvattiin pokasahalla kun Norjassa savotoilla työskennelleet toivat niitä Inariin 1923. Savottakämpät ja hevostallit olivat niin kylmiä että hevosten ruoka jäätyi ja kämpän lämmittäjäksi piti palkata yövahti.

1989

2014-06-26

13:17

Mansikka-Aho, Vilho

Katajamaa, Aukusti

Ulkuniemi
Sammakkoniemi
Tsarmivuono
Kaikunuora

Jääskö, Kalle
Väisäs-Aapeli
Ruokolais-Vikke
Kangasniemi, Mikko

Viittaus

Katajamaa, Aukusti, “Mittamiehenä Ulkuniemen savotalla,” DIGI - Yleisten kirjastojen digitoimaa aineistoa, viitattu 19. huhtikuuta 2024, https://digi.kirjastot.fi/items/show/122830.