Inarijärven vaelluskalat

Kuvaus

Sodan jälkeen Inarjärveltä saatiin niin paljon kalaa, että sen kanssa joskus hätävy. Nuotalla saatiin parhaimmillaan 800 kilon saaliita, jotka suolattiin kerroksittain puutynnyreihin ja vietiin myytäväksi. Parhaita kauppakaloja olivat siika ja taimen. Rautu käytettiin omiin tarpeisiin keittokalana. Keväisin pyydettiin riikasiikaa, joka ui pinnassa ja vesien lämmettyä siirrytiin nuottaamaan rannoille järvisiikaa. Inarijärvessä on kaikkiaan viittä eri siikalajia, joista muutama laji nousee kutemaan taimenen ja harjuksen tavoin Inarijärveen laskeviin jokiin. Vaelluskalojen kutujokia ovat mm. Ivalojoki, Juutuanjoki, Siuttajoki ja Tsarmijoki. Kalojen kutua hankaloittaa vesien pinnan vaihtelut ja esimerkiksi  Ivalojoen hiekkasärkkien liikkumiset tulvien seurauksena.

2014-06-11

2015-03-11

Inarin kirjastotoimen haastateluaineisto: Tarinoita Inarista -hanke 2013-2015

19:12

Kyrö, Jaakko Anton Topias

Ivalojoki
Siuttajoki
Juutuanjoki
Tsarmijoki

Viittaus

Kyrö, Jaakko Anton Topias, “Inarijärven vaelluskalat,” DIGI - Yleisten kirjastojen digitoimaa aineistoa, viitattu 28. maaliskuuta 2024, https://digi.kirjastot.fi/items/show/122889.