Kyrön sukua ja vanhaa Koppeloa

Kuvaus

Jaakko muistelee lapsuuttaan Koppelon kylässä. Lapsia oli perheissä paljon ja taloissa asui oman perheen lisäksi myös muita sukulaisia. Kyrön perheessäkin oli kolmetoista lasta, joista kaksi kuoli kuristustautiin ja yksi syntyessään v. 1941. Lapsuuden leikit olivat pääasiassa poikasten keskeisiä kilpailuja ja metsissä vaeltamista. Kaikenlaisia kokeilujakin piti tehdä kuten Jymytupakan polttamista, josta seurasi monen viikon sairastuminen. Suuri mieleenjäänyt tapahtuma oli ensimmäisten Antros-nimisten moottoreiden hankinta Matti ja Mikko Kiviniemen sekä Onni Kyrön taloon. Kalastus oli Kyröllä kuten muissakin Koppelon taloissa pääelinkeino, joten moottorivene helpotti merkittävästi järvelle kulkemista. Järvellä kulkeminen isän mukana oli Jaakolle mieluista puuhaa pienestä pitäen. Lapsille pidettiin kovaa kuria ja joskus tuppivyö otettiin avuksi kun muu kovistelu ei auttanut.

2014-06-11

2015-03-11

Inarin kirjastotoimen haastateluaineisto: Tarinoita Inarista -hanke 2013-2015

24:26

Kyrö, Jaakko Anton Topias

Koppelo

Kyrö, Juho Sameli
Kyrö, (s. Kyrö) Aino Evida
Kyrö, Maria Sigrid
Kyrö, Petter Henrikinpoika
Kyrö, (s. Akujärvi l. Kyrö) Eva Maria Adamintytär
Kyrö, Onni Mikael
Kiviniemi, Matti Heribert (Junnu-Matti)

Viittaus

Kyrö, Jaakko Anton Topias, “Kyrön sukua ja vanhaa Koppeloa,” DIGI - Yleisten kirjastojen digitoimaa aineistoa, viitattu 20. huhtikuuta 2024, https://digi.kirjastot.fi/items/show/122890.