Pellisen takaa-ajo

Pellisen takaa-ajo

Kuvaus

Pellisellä oli kesällä 1953 "iso pyörä lähtenyt heittämään". Etualan matkustajakodin vävy oli lähtenyt saattelemaan Morgamin latvoilta Pellistä hoitoon. Saattomatkalla Pellinen oli alkanut riehua matkustajakodissa ja puukottanut erästä isäntää, jonka jälkeen hän oli paennut. Karkumatkaa varten hän varasti aseen Iivari Kangasniemen mökistä ja lähti kohti etelää. Rajavartiosto sai virka-apupyynnön lähteä etsimään karkuria. Etujoukkoihin komennettiin Usko Luostarinen ja Arska Alakahrakuusi. Iltaa kohden etsintäjoukkoa täydennettiin siviileillä ja muulla virkavallalla. Rajalta saatiin myös koira apuun.   Pellinen löytyi saman päivän iltana Talvituvan läheisyydessä sijanneesta savottakämpästä, jonne hän oli linnottautunut. Ammuskelun jälkeen Pellinen pakeni kämpältä ja sai lopulta kuollettavan osuman päähänsä. Iltayöstä selvisi, että Pellinen oli ampunut yhden takaa-ajoon osallistuneen. Tien varteen kuljetettiin siis kaksi ruumista. Uhrit piti saada kuljetettua Inariin ja koska tarvittavaa kalustoa ei ollut saatavilla, pysäytettiin ohikulkenut ruotsalainen linja-auto. Autosta löytyi ruotsia osaava matkustaja, säveltäjä Kullervo Linna, joka selosti hämmentyneelle kuljettajalle mistä oli kyse. Inarista ruumiit vietiin rajavartioston kuorma-autolla Ivaloon lääkärin tutkittavaksi.

2014-08-4

2015-03-13

Inarin kirjastotoimen haastateluaineisto: Tarinoita Inarista -hanke 2013-2015

51:36

Luostarinen, Usko August

Talvitupa
Inarin Kirkonkylä
Etualan matkustajakoti

Alakahrakuusi, Arska
Pellinen, Jukka
Kiiskinen, Lauri
Linna, Kullervo
Kotikangas, Heikki
Luostarinen, Usko

Viittaus

Luostarinen, Usko August, “Pellisen takaa-ajo,” DIGI - Yleisten kirjastojen digitoimaa aineistoa, viitattu 24. huhtikuuta 2024, https://digi.kirjastot.fi/items/show/122896.