Talvisodan syttyminen ja evakkoonlähtö

Kuvaus

Ennen talvisodan syttymistä 1939 Petsamossa vallitsi epävarma tunnelma. Lapset käskettiin toimittaa ensimmäisenä pois sodan uhan alta. Venäläiset lentokoneet ilmaantuivat taivaalle ruokatunnin aikana ja illalla jouduttiin jo lähtemään kuoma-auton lavalla kohti Tervolaa. Lähtö tapahtui niin nopeasti, että Kertulla jäi saamatta kahden viikon ruokatilit yhdeksältäkymmeneltä mieheltä. Kotiin jäivät myös valokuvat, tärkeät paperit ja muu omaisuus. Välirauhan aikana 1940-1941 väki palasi takaisin ja Petsamossa vallitsi ennenäkemätön toimeliaisuus. Satamat olivat täynnä laivoja ja autot rahtasivat tavaraa koko Suomen alueelle. Kertun ylläpitämästä kioskista korvike ja munkit myytiin sitä mukaa kun niitä kerkesi paistaa. Onnea ei kestänyt kauan, sillä jatkosodan sytyttyä 1941 väki joutui poistumaan Petsamosta, tällä kertaa lopullisesti. Petsamon ajoilta päällimmäiseksi jäi mieleen hyvä toimeentulo, työteliäisyys ja jylhät maisemat. Palkat olivat parempia kuin muualla Suomessa ja elintarvikkeet halpoja, koska Petsamo oli tullivapaata aluetta.

1974-01-2

2015-04-02

Provenienssi

Tampereen yliopiston kansanperinteen arkisto, nykyinen musiikkitieteen laitos. Aineiston on luovuttanut Maaretta Narumo.

10:06

Jefremoff, Irja

Niemi, Kerttu

Parkkina
Petsamo

Tapahtuma-aika

1939-1941

Viittaus

Niemi, Kerttu, “Talvisodan syttyminen ja evakkoonlähtö,” DIGI - Yleisten kirjastojen digitoimaa aineistoa, viitattu 29. maaliskuuta 2024, https://digi.kirjastot.fi/items/show/122910.