Veriruokia, jauhojuomaa ja syylinkejä

Kuvaus

Entisaikaan kotieläimistä ja porosta hyödynnettiin kaikki joko ruoaksi tai vaatteiksi. Eläinten verestä tehtiin veripalttua, -makkaraa ja -leipää. Poron vatsassa olevaa "kuninkaan lakkia" käytettiin verimakkaran teossa. Veren joukkoon pantiin runsaasti kuuta, jotta ruoasta tuli maittavaa. Kotieläimistä pidettiin hyvää huolta. Hevosille tehtyä apetta kutsuttiin jauhojuomaksi. Kerran Aini erehtyi antamaan sitä lampaalle ja se halkesi. Lampaan nahasta tehtiin syylinkejä, jotka laitettiin sukkien päälle.

2012-02-8

2013-07-10

Inarin kirjastotoimen haastatteluaineisto: Tarinat talteen -hanke 2011-2013

10:03

Rajala, Aini Amanda

Viittaus

Rajala, Aini Amanda, “Veriruokia, jauhojuomaa ja syylinkejä,” DIGI - Yleisten kirjastojen digitoimaa aineistoa, viitattu 18. huhtikuuta 2024, https://digi.kirjastot.fi/items/show/122914.