Ivalojoen suuret tulvat

Kuvaus

Jouko Mattila muistelee Ivalojoen suuria tulvia ja pohtii, miten mahdolliseen suurtulvaan voitaisiin varautua. Ensimmäinen mummolta kuultu muistitieto suurtulvista ajoittuu 1800-luvulle, jolloin koko Kyrönpuoli peittyi veden alle. Lehmät ja asukkaat vietiin lautoilla turvaan Taivalvaaraan. Kuusniemen mutkaan kertyi valtavan korkeita jäälauttoja, jotka näkyivät kauas. Itse koettuja suurtulvia oli vuosina 1952, 1966, 1981, 2001 ja 2005. Monet näistä tulvista olivat patotulvia, mutta vuosi 1952 oli sikäli erikoinen, että vesi alkoi nousta vasta jäiden lähdön jälkeen. Tulva on koetellut erityisesti Ivalojoen eteläpuolta, jossa sijaitsee kunnan nykyinen keskus. Tulvapenkkojen rakentaminen aloitettiin vuonna 1981 aluksi keskustaajaman ympärille ja myöhemmin niitä on rakennettu myös kylän pohjoispuolelle.

2012-05-11

2013-07-10

Inarin kirjastotoimen haastatteluaineisto: Tarinat talteen -hanke 2011-2013

10:41

Mattila, Jouko Kalervo

Ivalojoki
Kyrönkylä
Pikkusaajo
Korkeasaajo
Taivalvaara
Kuusniemi
Kiimakumpu
Korkeamännikkö
Saarineitamonvaara
Akupää
Paldoselänpää

Mattila, Kaisa Aurora
Kaapin, Jouni

Viittaus

Mattila, Jouko Kalervo, “Ivalojoen suuret tulvat,” DIGI - Yleisten kirjastojen digitoimaa aineistoa, viitattu 28. maaliskuuta 2024, https://digi.kirjastot.fi/items/show/122917.