Lapsuus- ja koulunkäyntimuistoja Tirrossa

Kuvaus

Jouni Mattus muistelee lapsuuttaan ja koulunkäyntiä Riutulassa. Mattuksen perhe asui aluksi Tirrossa, talossa jossa ei ollut sähköjä. Yhdessä talossa oli puhelin, jota käytettiin harvoin. Asiat toimitettiin mieluummin käymällä paikan päällä. Lasten tehtävänä oli auttaa vanhempia kantamalla vettä ja puuta pyykinpesupäivinä. Kotona oli käytössä polttomoorilla toimiva pesukone. Tirrosta perhe muutti Sieppiin ja jonkun aikaa asutiiin myös Heikkilän talossa.  Riutulassa oli kansakoulu ja asuntola. Saamenkielen käyttöä ei oikein suvaittu, kun pelättiin että lapset juonittelevat. Rangaistukseksi saamenkielen käytöstä sai tunnin sänkyarestia. Kansalaiskoulun Jouni kävi Inarissa ja sieltä päästyään hän meni metsätöihin. Tuohon aikaan ostettiin myös käpyjä, joita keräämällä pääsi hyviin tienesteihin. Ensimmäisen mopon Jouni hankki Vasko-Jussilta. Sillä oli mukavaa kaasutella Inariin. Televisiota käytiin katsomassa Sammelin ja Airamon taloissa.

1998-11-18

2015-07-14

Provenienssi

Luontaistaloudesta eläneen kylän perinteen kerääminen ja tallentaminen. Riutulan kylätoimikunnan hanke 1998-1999

31:04

Korppila, Marja

Mattus, Jouni

Riutula
Tirro
Inarin Kirkonkylä

Ranta, Mari
Sarre, Jari
Hakovirta, Matti
Hakovirta, Maija
Mattus, Eino
Mattus, Reino
Mattus, Erkki

Viittaus

Mattus, Jouni, “Lapsuus- ja koulunkäyntimuistoja Tirrossa,” DIGI - Yleisten kirjastojen digitoimaa aineistoa, viitattu 29. maaliskuuta 2024, https://digi.kirjastot.fi/items/show/122925.