Härkinmylly ja Kyröläiset potut

Kuvaus

Härkinmylly on jauhanut viljaa esi-isillemme, toteaa Lauri Pekkala ja muistelee samalla kuinka Kyrönkylässä viljeltiin menestyksellisesti ohraa ja perunaa ennen sotia. Mylly oli Kyrön jakokunnan omaisuutta ja se oli näyttävän näköinen. Aikojen kuluessa mylly on käynyt tarpeettomaksi ja saanut rapistua rauhassa. Rakennelmasta löytyi jälkiä vielä 1950-luvulla. Topias Mattila hautasi ennen evakkoon lähtöä perunat syvälle maahan. Kun väki palasi kotiin, siemenperunat olivat tarpeeseen ja näitä pottuja alettiin kutsua Kyröläisiksi. Kyröläistä pottua on viljelty Ivalon seudulla menestyksellisesti vuoskymmenien ajan. Lauri muistelee lopuksi, kuinka hän varjeltui poikakotiin joutumiselta.

2011-10-26

2013-02-27

Inarin kirjastotoimen haastatteluaineisto: Tarinat talteen -hanke 2011-2013

14:12

Pekkala, Lauri Matti

Vuostimo-oja
Vuostimojärvi
Sirkkapounu
Ahvenjärvi
Ujejärvi
Kyrönkylä
Korkeavaara
Törmänen
Ivalo

Maunu, Onni
Mattila, Topias
Pekkala, Rainer
Avaskari, Antti
Tiilikainen, Elmo

Viittaus

Pekkala, Lauri Matti, “Härkinmylly ja Kyröläiset potut,” DIGI - Yleisten kirjastojen digitoimaa aineistoa, viitattu 19. huhtikuuta 2024, https://digi.kirjastot.fi/items/show/122944.