Aineisto

Juoksija Reino Nieminen

Dublin Core

Nimeke

Juoksija Reino Nieminen

Kuvaus

Reino Nieminen (1926-2016) oli Pukkilasta kotoisin oleva juoksija. Helsingissä järjestetyissä vuoden 1952 olympialaisissa Niemisellä oli kunniatehtävä kantaa olympiasoihtua Mannerheimintiellä. Nieminen kuljetti tulen eduskuntatalolle, josta seuraava kantaja toimitti sen olympiatulen sytyttäneelle Paavo Nurmelle.

Olympialaisten aikaan Nieminen tapasi argentiinalaisen juoksija Delfo Cabreran. Palomiehenäkin työskennellyt Cabrera halusi tavata helsinkiläisen palomies-juoksijan, joten hänet ohjattiin Niemisen puheille. Käpylän paloasemalla otetussa kuvassa miehet ovat oikealla.

Kolmannessa kuvassa Nieminen on kilpailemassa Oslossa, Lillehammerissa vuonna 1953. Hän sai hopeaa 3000 metrin matkalla.

Niemisen juoksu-ura päättyi vuonna 1953 akillesjännevammaan, mutta hän voitti palomiesten Pohjoismaiden mestaruuden (3000 m juoksu) Tanskassa vielä vuonna 1955. Neljännessä kuvassa Nieminen on Tanskassa vuonna 1955. Seuraavat kuvat ovat juoksun alkumatkasta (Nieminen toisena) ja palkintojenjaosta.

Seitsemännessä ja kahdeksannessa kuvassa on pieni osa Niemisen uransa aikana saamista palkinnoista. Taustalla näkyy valokuva, jossa Nieminen kantaa olympiasoihtua avajaispäivänä 19.7.1952. Alhaalla vasemmalla oleva ruskea laatta on olympiasoihdun kantajille annettu muistolaatta. Pyöreä hopeinen laatta on olympiakarsinnoista. Palkintokulho on palomiesten mestaruuskilpailuista.

Yhdeksännessä kuvassa ovat Reino Nieminen (vas.), Toimi Seppälä ja Pentti Seppälä. Miehet ajavat kuormaa.

Kymmenennessä kuvassa ollaan Otaniemessä palopäällystökoulun pihalla vuonna 1958. Palomies Nieminen on kuvan keskivaiheilla, alaosassa oleva viiva osoittaa häneen.

Toiseksi viimeisessä kuvassa Nieminen (vas.) on Malmin paloaseman edessä. Kuvassa myös Topi Jaulema (2. vas.) ja Erkki Saarikangas. Kuva otettu todennäköisesti 1950-luvulla.

Viimeinen tiedosto sisältää Orimattilan Sanomissa 14.9.2000 julkaistun, Virpi Kallion kirjoittaman artikkelin.

Julkistamisajankohta

2016-08

Kieli

Formaatti

Kuva/JPEG
Teksti/PDF

Alueellinen kattavuus

Viittaus

“Juoksija Reino Nieminen,” DIGI - Yleisten kirjastojen digitoimaa aineistoa, viitattu 21. maaliskuuta 2019, http://digi.kirjastot.fi/items/show/123789.
 

Reino Nieminen.jpg
Cabrera.jpg
Oslo 1953.jpg
Tanskan juoksu.jpg
Juoksukilpailut.jpg
Palkintojenjako.jpg
Palkinnot.jpg
Palkinnot 2.jpg
Kuorma.jpg
Palopäällystökoulu.jpg
Paloasema.jpg
Nieminen.pdf