Taivalvaaran näyttelijä. Osa oikovedosliuskoista vuodelta 1938

Kuvaus

Digitoitu dokumentti sisältää ensimmäiset oikovedosliuskat romaanista Taivalvaaran näyttelijä kokonaan ja pätkiä toisesta versiosta: kansakoulunopettajan vierailu Lauri Säpin luona, kehotus ryhtyä näyttelijäksi, Vaaran Arvon lapsuus enon luona, Raamatun lueskelua. Liuskat loppuvat kesken lestadiolaisseurojen kuvauksen.

Taivalvaaran näyttelijä
on veijariromaani, kertomus sisämaan kylässä syntyneestä hassahtavasta huijarista Arvo Lehikoisesta, jonka pää muistuttaa pilkkaa herättävän tarkasti kylän maisemaa hallitsevaa korkeaa vaaraa. Hän vaihtaa nimeä ja roolia, on milloin saarnamies, milloin geologi tai insinööri, milloin Amerikasta palannut aviomies tai perheen kadonneeksi uskottu poika. Haanpää kuvaa romaanissa poikkeusyksilön yritystä elää vapaana työn ja yhteiskunnan rajoituksista.

Laajuus 153 sivua
Romaani on julkaistu ensimmäisen kerran vuonna 1938 (Gummerus). Sisältyy teokseen Kootut teokset 5 (1989, Otava 1989).

1938

2018

Viittaus

Haanpää, Pentti, “Taivalvaaran näyttelijä. Osa oikovedosliuskoista vuodelta 1938,” DIGI - Yleisten kirjastojen digitoimaa aineistoa, viitattu 28. maaliskuuta 2024, https://digi.kirjastot.fi/items/show/125327.