Lotta Aalholm sairastaa. Käsikirjoitus 1940-luvun alkupuolelta

Rouva Aalholm sairastaa

Kuvaus

Digitoitu dokumentti sisältää kuusi konekirjoitusliuskaa novellista Lotta Aalholm sairastaa. Tekstissä on vain yksi pieni korjaus käsin. Tekstin otsikko on kirjoitettu käsin. Tekstin lopussa on Haanpään nimikirjoitus, hän on ilmeisesti tarjonnut tekstiä johonkin lehteen.

Novellissa ahne pappi yrittää saada näennäisesti kuolemansairaan kauppiaan testamenttaamaan omaisuutensa kirkolle. Kauppias kuitenkin parantuu ja testamenttaa varansa rautatien rakentamista varten. Näin rautatie edustaa edistyksellisyyttä kirkon vanhoillisuutta vastaan. Aihe on otettu Samuli Paulaharjun teoksesta Vanha Raahe (1925).

Teksti on kirjoitettu ennen 22.10.1943, koska Haanpää mainitsee sen vanhana, painamattomana juttuna tuona päivänä päivätyssä kirjeessään vaimolleen (Kirjeitä kahdesta sodasta 1977).
Laajuus kuusi sivua
Novelli on julkaistu Kootuissa teoksissa (Otava 1956). Novelli sisältyy teokseen Kootut teokset 8 (Otava 1989) nimellä Rouva Aalholm sairastaa. (s. 268)

2018

Viittaus

Haanpää, Pentti, “Lotta Aalholm sairastaa. Käsikirjoitus 1940-luvun alkupuolelta,” DIGI - Yleisten kirjastojen digitoimaa aineistoa, viitattu 28. maaliskuuta 2024, https://digi.kirjastot.fi/items/show/125330.

Lotta Aalholm sairastaa_kuori.pdf