Aholan Juuseppi. Käsikirjoitus syyskuu 1926

Tuuli käy heidän ylitseen

Kuvaus

Digitoitu dokumentti on lehtiö, johon on siistillä käsialalla kirjoitettu novelli Aholan Juuseppi. Tekstissä ei ole suurempia korjauksia.

Novellissa Juuseppi häviää korttipelissä talonsa, tekee maatyömiehenä töitä, juopottelee, tutustuu maatalon kauniiseen tyttäreen ja tekee tälle pojan. He aikovat mennä naimisiin, mutta saadakseen varoja Juuseppi nai ensin Mustan-Samun lesken ja muuttuu taas entisen kotitalonsa isännäksi. Kuluu vuosia ja naisen kuoltua tapaturmaisesti Juuseppi pyytää talon tyttöä takaisin, mutta tämä kirjoittaa menneensä naimisiin vanhan talonisännän kanssa. Juusepin on vuorostaan odoteltava isännän kuolemaa. Eksistentiaalinen yksinäisyys ja ahdistus valtaa Juusepin.

Kirjoituspaikka ja -aika Kiviniemen kasarmi Kannaksella 13.9.1926
Ilmestynyt kokoelmassa Tuuli käy heidän ylitseen (WSOY 1927). Sisältyy teokseen Kootut teokset 1 (Otava 1989).

1926

Pentti Haanpään -työryhmä

2018

Viittaus

Haanpää, Pentti, “Aholan Juuseppi. Käsikirjoitus syyskuu 1926,” DIGI - Yleisten kirjastojen digitoimaa aineistoa, viitattu 19. huhtikuuta 2024, https://digi.kirjastot.fi/items/show/125336.

Tuuli käy heidän ylitseen_kuori.pdf