Jauhot. Satujen peikot. Unet. Käsikirjoitukset loka-joulukuu 1948

Kuvaus

Digitoitu dokumentti on keltakantinen kapea ruutuvihko, joka on kirjoitettu lyijy- ja kosmoskynällä. Otsikko on "Jauhot (jatkuu)" ja se on kirjoitettu viitenä jaksona. Novellit Satujen peikot ja Unet ovat vihkossa romaanin ensimmäisen jakson jälkeen.

Jauhot
on romaani katovuoden seurauksista, siitä mitä tapahtuu, kun katokorvaukset maksetaan jauhoina rahan sijaan. Vihkossa on kohtauksia teoksesta: Kuormajuhtajono vie lääninjauhoja erämaapitäjään, joita kunnan esimiehen, Veija Katajan, valvonnassa jaetaan hätäaputietyömaan miehille palkaksi. Valvontatyössään Kataja yöpyy salomökissä, jonka isäntä on ollut Amerikassa. Tämä ja hänen eukkonsa kertovat herätessään toisilleen näkemänsä unet. Toinen ukko, Sakari, pääsee kyytiin Katajan rekeen ja valittaa, ettei vanhoille ja vaivaisille riitä kuvernöörin jauhoja.
Romaani on yhtäläinen käsikirjoituksen kanssa muutamia lisäyksiä lukuun ottamatta. Teksti on romaanin ensipainoksen sivuilla 54-86 ja se katkeaa kesken virkkeen.

Laajuus 11 + 20 digitoitua sivua
Kirjoituspaikka ja -aika Piippola 19.10.-11.12.1948
Jauhot on ilmestynyt ensimmäisen kerran vuonna 1949 (Otava). Sisältyy teokseen Kootut teokset 7 (Otava 1989).

Pasifistinen essee Satujen peikot käsittelee ydinaseisiin liittyvää vastuuta. Satujen peikkojen lailla tuhon tiedemiehet lymyävät luolissaan, mutta heille käy kuten esikuvilleenkin, he häviävät aikanaan.

Laajuus 4,5 digitoitua sivua
Satujen peikot on ilmestynyt joululehdessä Kansan Tahdon Joulu 1948, se sisältyy teokseen Kootut teokset 8 (Otava 1989).

Unet on Jauhoista irroitettu kertomus toisilleen uniaan kertovasta pariskunnasta.

Unet on ilmestynyt ensimmäisen kerran julkaisussa Suomen Kulttuurirahaston toimintakertomus 1949. Julkaistu myös Matti Salmisen toimittamassa kokoelmassa Eräs avioliitto ja muita kadonneita juttuja (Into 2014). Kertomus ei ole mukana Kootuissa teoksissa ilmeisesti siksi, että kyseessä on kohtaus Jauhoista.

1948

Pentti Haanpään -työryhmä

2018

Aineiston julkaisemiseen muualla on pyydetätävä lupa Pentti Haanpään tekijänoikeuksien omistajalta.

Viittaus

Haanpää, Pentti, “Jauhot. Satujen peikot. Unet. Käsikirjoitukset loka-joulukuu 1948,” DIGI - Yleisten kirjastojen digitoimaa aineistoa, viitattu 25. huhtikuuta 2024, https://digi.kirjastot.fi/items/show/125339.