Nuori Narkaus ja sota. Käsikirjoitus syyskuu 1939
Korpisotaa. Osa käsikirjoituksesta heinäkuu 1940

Ihmiselon karvas ihanuus

Kuvaus

Digitoitu dokumentti sisältää novellin Nuori Narkaus ja sota sekä osan romaanin Korpisotaa käsikirjoituksesta. Teksti on kirjoitettu lyijy- ja kosmoskynällä kansiltaan violetinväriseen, 16 cm leveään kouluvihkoon. Vihkon kannessa valkoisella lapulla "no. 462". Paperi on osittain kastunut, jolloin kosmoskynän väri on levinnyt. Vihkon takakannessa merkintä "Piippolassa 11. päivänä heinäkuuta 1940". Vihko on otsikoitu Sotakuvausta (juttu jatkuu).

Novellissa Nuori Narkaus ja sota kuolemansairas, tuberkuloottinen nuorimies iloitsee kohtalontovereistaan, miehistä, jotka joutuvat sotaan ja ehkä kaatuvatkin siellä. Näin henkilökohtainen kärsimys ja haavekuvat muuttuvat katkeruudesta osaksi laajempaa merkitystä eli kunniallista kuolemaa taistelukentällä.
Kirjoitupaikka ja -aika Leskelä 23.9.1939
Nuori Narkaus ja sota on ilmestynyt kokoelmassa Ihmiselon karvas ihanuus (Otava 1940), se sisältyy teokseen Kootut teokset 5 (Otava 1989).

Korpisotaa
on kollektiiviromaani talvisodan taisteluista, sotilaiden selviytymistaistelusta niin vihollista kuin armotonta talvista luontoakin vastaan.
Vihkossa on kolme osaa, joissa 17 sivua, viisi sivua ja kaksi sivua.
Kirjoitusaika 10.7.1940, 11.7.1940, 5.7.1940
Korpisotaa ilmestyi ensimmäisen kerran vuonna 1940 (Otava). Sisältyy teokseen Kootut teokset 6 (Otava 1989).

1939-1940

2018

Oikeudet

Aineiston julkaisemiseen muualla on pyydettävä lupa Pentti Haanpään aineiston tekijänoikeuksien omistajalta.

Haanpää, Pentti, “Nuori Narkaus ja sota. Käsikirjoitus syyskuu 1939
Korpisotaa. Osa käsikirjoituksesta heinäkuu 1940,” DIGI - Yleisten kirjastojen digitoimaa aineistoa, viitattu 24. huhtikuuta 2024, https://digi.kirjastot.fi/items/show/125343.