Elokuulla. Huviretki. Käsikirjoitukset lokakuu 1945
Muistiinmerkintöjä vuosilta 1945-1946

Silkkijakku
Heta Rahko korkeassa iässä

Kuvaus

Digitoitu dokumentti on kirjoitettu lyijykynällä "Piippolan Osuusmeijerin Voin varastovihkoon no. 42". Kirjailijan puoliso Aili Haanpää oli tuolloin osuusmeijerin meijerikkönä. Dokumentti sisältää kaksi novellia, shakkimerkintöjä sekä sekalaisia muistiinpanoja.

Novellissa Silkkijakku opettajan ja oppilaan välille syntyy eroottinen suhde. Jussista tulee äitinsä ikäisen naisen rakastaja. Suhteen molemmat osapuolet salaavat suhteen muilta. Tämä on Pentti Haanpään elegantein eroottinen novelli, Guy de Maupassantin luokkaa. Novellin alkuperäinen nimi oli Elokuulla.

Novelli Huviretki kertoo kolmesta maakylän pojasta, jotka lähtevät ensi kertaa isompaan kaupunkiin, mutta aristavat lopulta ja palaavat takaisin. Kyseessä on haanpääläinen turha matka -aiheen muunnelma.

Novellien jälkeen kirjeshakkimerkintöjä 35 sivua, jonka jälkeen merkintä: "Vielä: Urakkakirkonkävijä (Suomen Kuvalehdelle 1. -46)". "Mies omalla haudallaan ("Vuosikirja" IV -46)".
Vihkon lopun aukeamalla on kaavailtu novellikokoelman sisällöksi 33 nimikettä, mm. Kenraali Impola ja Vierailu. Otava sisällytti kokoelmaan 27 novellia. Novellien valikoinnista ja sensuroinnista ks. Kari Sallamaa: Kaksisuuntaiset silmät (1996, 75-76).

Molemmat novellit ovat ilmestyneet kokoelmassa Heta Rahko korkeassa iässä (Otava 1947). Ne sisältyvät teokseen Kootut teokset 7 (Otava 1989).

1945-1946

2018

Haanpää, Pentti, “Elokuulla. Huviretki. Käsikirjoitukset lokakuu 1945
Muistiinmerkintöjä vuosilta 1945-1946,” DIGI - Yleisten kirjastojen digitoimaa aineistoa, viitattu 19. huhtikuuta 2024, https://digi.kirjastot.fi/items/show/125369.