Kiinalaiset jutut. Käsikirjoitus vuodelta 1954

Kuvaus

Digitoitu dokumentti sisältää Kiinalaiset jutut -teoksen käsikirjoituksen koneella kirjoitettuna. Kannessa on teksti Kiinalaiset jutut Muistikuvia sekä Otavan leima ja teksti: "Rek. no 5668, Kirjallisuudenlaji: Kaunokirjallista matkakuvausta. Painos 4000, kansi 3-värinen". Etusivulle on punakynällä merkitty "Ilmestyy lokakuussa". Osa tekstistä on liimattuina liuskoille, jotka ovat aiemmin julkaistuista lehtijutuista. Luvun loppu on koneella kirjoitettua Apinakuningas-oopperan selostusta. Myös teoksen luku Ilta on jostakin lehdestä.
Digitoidun dokumentin lopussa on 24 pientä kapeata lehteä. Ne ovat kynällä kirjoitettuja muistivihkon sivuja, joissa on lukujen luonnosteluja.

Pentti Haanpää osallistui vuonna 1953 suomalaisen kultuurivaltuuskunnan tekemään Kiinan matkaan. Seurue, jonka johtaja oli Sylvi Kekkonen, tutustui sisällissodan ja vallankumouksen jälkeiseen kommunistiseen järjestelmään. Tämän matkan perusteella Haanpää kirjoitti teoksen Kiinalaiset jutut.

Laajuus 114 liuskaa.
Teoksen luku Vappu on julkaistu nimellä Pekingin vappumarssi ensimmäisen kerran Vapaa sana -lehdessä (24.7.1953), samoin Futselingin monttu (21.7.1953) ja Kalliobuddha (22.7.1953). Kiinalaisessa oopperassa on julkaistu ensimmäisen kerran julkaisussa Pohjanmaan Joulu 1953. Kiinalaiset jutut on julkaistu vuonna 1954 (Otava), sisältyy teokseen Kootut teokset 8 (Otava 1989).

Muistivihkon sivujen ensimmäisellä liuskalla lukee "Klassillinen ooppera", sen yli merkitty "Kirjoitettu". Vihko tehty itse konekirjoitusmonisteesta nimeltä Fysiologisia faktoja. Haanpää on kirjoittanut tekstiä osin monistetekstin rivien väliin. Näin on kirjoitettu mm. Vappumarssi Pekingissä (14.7.1953). Futselingin monttu on kirjoitettu 1,5 puhtaalle kapealle liuskalle. Ylhäällä kysymys: "Mikä on rostrum?" (julk. huomautus: puhujalava).

1953-1954

2018

Aineiston julkaisemiseen muualla on pyydettävä lupa Pentti Haanpään tekijäoikeuksien omistajalta.

Viittaus

Haanpää, Pentti, “Kiinalaiset jutut. Käsikirjoitus vuodelta 1954,” DIGI - Yleisten kirjastojen digitoimaa aineistoa, viitattu 29. maaliskuuta 2024, https://digi.kirjastot.fi/items/show/125373.