Urakkakirkonkävijä. Aapeli Metsän sotaa. Käsikirjoitukset tammikuu 1946

Heta Rahko korkeassa iässä

Kuvaus

Digitoitu dokumentti on pienehkö, ruskehtavakantinen KK:n (Kulutusosuuskuntien Keskusliitto) ruutulehtiö, kannessa lukee "Aili Haanpää 1941." Sisältää kaksi novellia.

Novellissa Urakkakirkonkävijä eletään vuoden 1865 jälkeisen kunnallishallinnon aikaa, joka oli kirkon kontrolloimaa. Mäen isäntä ja kunnallislautakunnan esimies ei halua huonoilla talvikelillä ajaa kirkkoon kuulemaan saarnastuolista välitettyjä ilmoituksia. Kylän isännät palkkaavat urakkapalkalla miehen menemään kirkkoon joka sunnuntai ja tuomaan ilmoitukset. Vanha rovasti ihmettelee kävijää, joka ei aiemmin ole kirkonpenkkiä painanut. Kun kevät tulee, mies lyö velvollisuutensa laimin eikä saakaan palkkaansa. Rovasti palaa vanhaan rauhaansa. Juttu perustuu sukutarinaan, jonka mukaan Haanpään isoisä, originelli isäntä ja valtiopäivämies Juho Haanpää oli palkannut tällaisen kirkonkävijän joka sunnuntaiksi Pulkkilan kirkkoon, koska hän itse asui Leskelässä.

Laajuus 22 sivua.
Kirjoitusaika ja -paikka 23.1.1946 Piippola
Urakkakirkonkävijä on ilmestynyt teoksessa Heta Rahko korkeassa iässä (Otava 1947), sisältyy teokseen Kootut teokset 7 (Otava 1989).

Novellin Aapeli Metsän sotaa päähenkilö Aapeli Metsä ei tahdo lähteä jatkosotaan vetämään Hitlerin reslaa, vaan pakenee metsään välttääkseen palvelukseenastumismääräyksen. Metsä pitää kansaa tyhmänä sen uskoessa Saksan voittavan heikkona pidetyn Neuvostoliiton. Metsän veli järjestää ruokahuollon, mutta hän lopettaa yhteistyön, kun kylässä aletaan puhua Aapelin piileskelevän lähimetsässä. Aapeli lähtee tavoittamaan lähistöllä olevaa metsäkaartiyhteisöä.

Tämä sodanvastainen ja käpykaartilaista ymmärtävästi kuvaava novelli julkaistiin ensimmäisen kerran kirjailijaryhmä Kiilan 40-luku-lehdessä. Haanpää oli Kiilan perustajajäsen vuodelta 1935-36. Teksti ei soveltunut Haanpään kumpaankaan sodanjälkeiseen novellikokoelmaan. Teoksissa novelli on sisällytetty osaan 6, ja vuodeksi ilmoitetaan 1945, mikä on luultavasti virhe, koska se lehtiössä seuraa välittömästi Urakkakirkonkävijää.

Laajuus 40 sivua, teksti loppuu kesken repliikkiin: "Saisithan tuota antaa tietää itsestäsi".
Kirjoituspaikkaa ja -aikaa ei ole mainittu, koska teksti  päättyy lehtiön loppuessa kesken.
Aapeli Metsän sotaa on ilmestynyt ensimmäisen kerran 40-luku-lehdessä (3/1946), sen jälkeen teoksessa Teokset 1 (Otava 1956), sisältyy teokseen Kootut teokset 6 (Otava 1989).

1946

2018

Viittaus

Haanpää, Pentti, “Urakkakirkonkävijä. Aapeli Metsän sotaa. Käsikirjoitukset tammikuu 1946,” DIGI - Yleisten kirjastojen digitoimaa aineistoa, viitattu 24. huhtikuuta 2024, https://digi.kirjastot.fi/items/show/125661.