Puut. Osa käsikirjoituksesta vuosilta 1954-1955

Kuvaus

Digitoitu dokumentti koostuu keskikokoisesta vihreällä viivoitetusta lehtiöstä sekä pienehköstä ruskeakantisesta Kariston lehtiöstä. Jälkimmäisen kannen päällä olevassa muistilapussa on teksti "Metsää ja uskoa, P:la 14.1.55. AT:n taivallusta 226-227". Lehtiön takakannessa lukee "Pentti Haanpää, Piippola / Aili Haanpää". Lisäksi on kaksi erillisitä pientä lappusta, joissa on teksti "Uuden teoksen alkusuunnitelma". Nimi näyttäisi olevan "Puut" sekä merkintä "A.H" (Aili Haanpää) sekä teoksen alkusuunnitelma keskiaukeamalla (julkaistu). Teksteissä on lukuisia pieniä muutaman sanan tai rivin ylipyyhkimisiä ja korjauksia, kokonaisia kappaleita ei ole poistettu. Dokumentti sisältää lukuja ja luonnoksia romaaniin Puut, joka on ilmestynyt teoksessa Kootut teokset 8 (Otava 1989).

Luvussa Irlantilainen muhennos puukauppajoppari Artturi Paksupohja istuu vanhapoikaisäntä Lekusen kanssa pirtin pöydän ääressä. Lekunen kertoo laittaneensa lehteen ilmoituksen emännöitsijän paikasta. Taloon saatu ruma ja kyssäselkäinen nainen teki ensi töikseen sekasotkuruokaa kutsuen sitä irlantilaiseksi muhennokseksi. Paksupohja yrittää saada isäntää myymään maatilansa. Isäntä vastaa Paksupohjan myyntikehotukseen kiertäen mutta torjuen. Tämän talot metsät eivät humise Paksupohjalle.
Kirjoituspaikka ja -aika Korpelainen 26.7.1954

Seuraava osio on hahmotusta lukuun Keväällä ja sen otsikkona on "Alkusuunnitelmaa "Puut" varten". Tekstin lopussa on huomautus: "Loppu ei ole vielä selvillä".
Kirjoituspaikka ja -aika Korpelainen 27.9.1954

Luvussa Keväällä Artturi Paksupohjan pirttiin tulee tuntematon nainen, jolla on asiaa isännälle. Nainen on Artturin Lapin sodan aikainen lemmitty, joka vaatii elatusrahaa yhteiselle lapselle. Välikohtaus sysää Artturin metsäjobbauksen käyntiin. Tekstillä ei ollut alunperin otsikkoa, Esko Viirret [EV] on lisännyt otsikon käsikirjoitukseen.

Luku Metsää ja uskoa taustoittaa sitä, miksi ennen varakkaasta Aatu Tervassavusta on tullut resuinen jätkä. Lestadiolaisisä on taivasosansa pelossa myynyt omaisuuttaan. Aatu yrittää pelaamalla saada lisää rahaa, mutta onni ei ole myöten, hän häviää aina. Esko Viirret [EV] on lisännyt otsikon käsikirjoitukseen.
Kirjoituspaikka ja aika Piippola 14.1.1955

Nimeämätön luku kertoo Aatusta, joka törmää työnjohtajaan ja työtarjoukseen. Aatu saa samalla yöpaikan. Teksti katkeaa kesken lehtiön loppuessa: "Myöskin hän oli menettänyt isäinsä maan, kuten Aatu Tervassavukin. Sitä ei oltu saarnailtu." Koko luvun nimi on Aatu Tervassavun taivallusta.
Kirjoituspaikka ja -aika ei ole tiedossa

1954-1955

2018

Viittaus

Haanpää, Pentti, “Puut. Osa käsikirjoituksesta vuosilta 1954-1955,” DIGI - Yleisten kirjastojen digitoimaa aineistoa, viitattu 29. maaliskuuta 2024, https://digi.kirjastot.fi/items/show/125712.