Keisarintalli Paltaniemellä Paltamon kirkonkylässä

Kuvaus

Matkallaan Suomessa alkusyksystä 1819 poikkesi keisari Aleksanteri I myös Kajaanissa. Keisarin seurueeseen kuuluva ruhtinas Wolkansky ilmoitti keisarin vastaanottoa järjestelevälle kapteeni Sebastian Gripenbergille, että keisari 28. elokuuta söisi päivällistä Haapalankankaalla. Gripenberg selitti, ettei Haapalankankaan uudistalossa ollut ainoatakaan tähän tarkoitukseen sopivaa huonetta, mutta ruhtinas vastasi siihen, että "hänen majesteettinsa" oli näin päättänyt ja päätöstä oli noudatettava. Niinpä keisarille etsittiin sopivaa ruokasalia, ja kun muuta tilaa ei löytynyt, käytettiin uudistalossa olevaa melkein uutta tallia ruokailutilana.

Talli puhdistettiin ja seinät peitettiin koivunoksilla tallin hajun peittämiseksi. Lähimmästä talosta hankittiin pöytä ja lankusta valmistettiin penkki, joka vuorattiin kappaleella punaista verkakangasta.

Päivällinen nautittiin tallissa, minkä jälkeen keisari Aleksander matkusti kapteeni Juneliuksen ohjaamalla purjeveneellä Kajaaniin.

Artikkeli on ilmestynyt Kainuun Sissi -lehdessä numero 9/1933. Kirjoittajana G. Enwald.

1933

2018

1819

Viittaus

Enwald, Gustaf, “Keisarintalli Paltaniemellä Paltamon kirkonkylässä,” DIGI - Yleisten kirjastojen digitoimaa aineistoa, viitattu 18. huhtikuuta 2024, https://digi.kirjastot.fi/items/show/125867.

Keisarintalli Paltaniemellä Paltamon kirkonkylässä.pdf