Tietoja Kajaanin kaupungin maalla olevan nk. Auralan latokartanon entisistä omistajista

Kuvaus

Tietoja Kajaanin kaupungin alueella sijainneesta Auralan talosta, sen vaiheista ja entisistä omistajista.

Auralan taloa nimitettiin vuoteen 1851 asiakirjoissa Käpäläksi, joskus myös Björnsundiksi. Vuoden 1865 tonttikirjassa käytetään nimitystä "Käpälän eli Auralan latokartano".

Aurala mainitaan ensimmäisen kerran vuonna 1724 Kajaanin raastuvanoikeuden lainhuutopöytäkirjassa. Sen entisen omistajan raatimies Filip Filipssonin kuoleman jälkeen hänen perillisillään ei ollut varaa maksaa perintojaosta koituneita kuluja kaupungille ja toimitusmiehille, joten maistraatti pidätti kuolinpesään kuuluvan, kaupungin maalla olevan Käpälän kaupungille maksujen korvaamiseksi. Filipssonin perilliset eivät lainhuudossa lunastaneet Käpälää, jolloin se jäi kaupungin omistukseen.

Artikkeli on ilmestynyt Kainuun Sanomissa numero 91/1931. Kirjoittajana G. Enwald.

1931

2018

Viittaus

Enwald, Gustaf, “Tietoja Kajaanin kaupungin maalla olevan nk. Auralan latokartanon entisistä omistajista,” DIGI - Yleisten kirjastojen digitoimaa aineistoa, viitattu 24. huhtikuuta 2024, https://digi.kirjastot.fi/items/show/125897.

Tietoja Kajaanin kaupungin maalla olevan n. k. Auralan latokartanon entisistä omistajista.pdf