Tietoja majuri Simo Afleck'ista ja hänen jälkeläisistään

Tietoja majuri Simo Afleckista ja hänen jälkeläisistään

Kuvaus

Majuri Simo Afleckilla oli Kajaanin seudulla ja Karjalassa kansan keskuudessa maine hurjana ja väkivaltaisena miehenä. Vuonna 1691 langetti Pielisjärven kirkkoherra Pietari Herkepeus Afleckin sakkoihin ja julkiseen kirkkorangaistukseen kuudennen käskyn törkeästä rikkomisesta. Afleck vapautettiin, ja hän lupasi maksaa hiukeat sakot. Sakkoja maksamatta hän kuitenkin pakeni Inkerinmaalle, palaten parin vuoden kuluttua Karjalaan, jolloin hän kävi kirkkoherran kimppuun syyttäen tätä mm. kansan pahoinpitelemisestä.

Afleck oli napit vastakkain usein virkamiesten ja kirkkoherrojen kanssa elämänsä aikana. Artikkelissa kerrotaan hänen rauhattomasta elämästään, joka päättyi viimein 9. toukokuuta 1725 joko itsemurhaan tai kostomurhaan. Artikkelin lopussa luetellaan myös hänen ja kirkkoherra Herkepeuksen tyttären Annan lapset.

Artikkeli on ilmestynyt Kajaani-lehdessä 22.3.1934. Kirjoittajana G. Enwald.

1934

2018

Viittaus

Enwald, Gustaf, “Tietoja majuri Simo Afleck'ista ja hänen jälkeläisistään,” DIGI - Yleisten kirjastojen digitoimaa aineistoa, viitattu 25. huhtikuuta 2024, https://digi.kirjastot.fi/items/show/125955.

Tietoja majuri Simo Afleck'ista ja hänen jälkeläisistään.pdf