Tietoja koskenperkaustöistä Pohjanmaalla sekä Ämmä- ja Koivukosken suluista

Kuvaus

Suomen koskenperkaus- eli joenperkaustöiden alkuunpanija oli Sotkamon kappalaisen Jaakko Chydeniuksen poika Samuel Chydenius. Hänet nimitettiin Turun yliopiston ensimmäiseksi kemian ja minerologian dosentiksi 5.12.1753, ja hän perusti omalla kustannuksellaan kemiallisen laboratorion. Ehdotettuaan Ruotsin tiedeakatemialle, miten Suomen kulkuyhteyksiä voitaisiin koskien perkaamisella parantaa, annettiin hänelle toimeksi tutkia Pohjanmaan ja Savon vesistöjä sekä valvoa niissä aloitettua perkaustyötä.

Samuel Chydenius hukkui 11. heinäkuuta 1757 Kokemäenjoen koskia mittaillessaan. Hänen jatkajakseen määrättiin hänen apulaisensa Jaakko Stenius.

Artikkeli on ilmestynyt Kajaani-lehdessä, ja sen on kirjoittanut kruununvouti G. Enwald.

2018

Viittaus

Enwald, Gustaf, “Tietoja koskenperkaustöistä Pohjanmaalla sekä Ämmä- ja Koivukosken suluista,” DIGI - Yleisten kirjastojen digitoimaa aineistoa, viitattu 24. huhtikuuta 2024, https://digi.kirjastot.fi/items/show/126070.

Tietoja koskenperkaustöistä Pohjanmaalla sekä Ämmä- ja Koivukosken suluista.pdf