Campan, Jeanne Louise Henriette

Jeanne Louise Henriette Campan

Kuvaus

Henkilö, jonka teos Anteckningar rörande drottning Marie Antoinettes af Frankrike och Navarra enskilda lefnad kuuluu Lukukirjaston kokoelmaan.

Maalauksen tekijä: Joseph Boze (1745-1826)

Jeanne Louise Henriette Campan (1752 - 1822, synt. Genet). Kasvattaja, pedagogi ja kuningatar Marie Antoinetten hovineiti. Hänen isänsä oli suhteellisen varaton, mutta piti huolen siitä, että tytär sai hyvän kasvatuksen ja pääsi ajan sivistyneisiin piireihin. Jo nuorena Jeanne puhui englantia ja italiaa ja kiinnitettiin Ludvig XV:n tyttärien lukijaksi ja Marie Antoinetten hovineidoksi tämän avioituessa kruununprinssi Ludvigin kanssa 1770. Vuonna 1774 Jeanne avioitui Campanin kanssa mutta liitosta tuli onneton, ja pari erosi vuonna 1790. Jeanne Campan jatkoi kuningattaren palveluksessa aina Tuileries'n valloitukseen saakka elokuussa 1792. Hän selviytyi Ranskan vallankumouksesta mutta menetti omaisuutensa. Köyhtyneenä hän perusti koulun St. Germainiin, ja hanke menestyi Hortense de Beauharnaisen suojeluksessa. Myöhemmin Jeanne Campan toimi Napoleonin Ecoueniin perustama nuorten tyttöjen akatemian johtajana. Akatemia toimi kouluna Kunnialegioonan jäsenten tyttärille ja siskoille. Akatemia jatkoi toimintaansa kunnes Bourbonit lakkauttivat sen noustuaan valtaan vuonna 1814. Jeanne Campan kirjoitti muun muassa naisten kasvatusta käsittelevän teoksen De l'education des femmes, muutaman didaktiikkaa käsittelevän kirjasen sekä Marie Antoinettea käsittelevän teoksen.

Viittaus

“Campan, Jeanne Louise Henriette,” DIGI - Yleisten kirjastojen digitoimaa aineistoa, viitattu 25. huhtikuuta 2024, https://digi.kirjastot.fi/items/show/126811.