de Pradt, Dominique Dufour

Dominique Dufour de Pradt

Henkilö, jonka teos De congressen i Wien kuuluu Vaasan Lukukirjaston kokoelmaan.

Dominique Georges Frédéric de Riom de Prolhiac de Fourt de Pradt (1759 - 1837, Dominique Dufour de Pradt). Ranskalainen pappi, myöhemmin Mechelen arkkipiispa ja diplomaatti. Pradt pakeni Ranskan vallankumouksen jaloista Hampuriin ja Munsteriin. Hän oli voimakas vallankumouksen vastustaja. Palattuaan Pariisiin vuonna 1800 hänestä Pradtista Napoleonin uskottu, minkä seurauksena hänet vuonna 1811 nimitettiin ensin Poitiers'n piispaksi ja lopulta Mechelenin arkkipiispaksi. Pradt toimi Napoleonin lähettiläänä Varsovassa vuonna 1812. Hän ja Napoleon kuitenkin riitaantuivat, ja Pradtista tuli keisarin elinikäinen vihamies. Bourbonien tultua jälleen valtaan Ranskassa Pradt kirjoitti teoksensa Récit historique sur la restauration de la royauté en France (1814). Ludvig XVIII nimitti hänet Kunnialegioonan kansleriksi. Toisen restauraation jälkeen hänet kuitenkin syrjäytettiin tästä toimesta. Hän luopui myös Mechelenin arkkipiispantoimesta.

Maalaus: Edouard Onslow (1830-1904)

Viittaus

“de Pradt, Dominique Dufour,” DIGI - Yleisten kirjastojen digitoimaa aineistoa, viitattu 19. huhtikuuta 2024, https://digi.kirjastot.fi/items/show/126812.