Wickström, John

Wickström, John

John Wickström

Kuvaus

John (Johannes) Wickström syntyi Koivulahdessa vuonna 1874 kuparisepän poikana. Käsistään taitavana hän valmisti jo nuorena <a href="http://www.vaasa.fi" target="_blank" rel="noreferrer">Vaasan seudun</a> ensimmäisen polkupyörän. Välttääkseen venäläisen asepalveluksen muutti Wickström 18-vuotiaana Amerikkaan. Työskentely konepajassa, kaivoksessa ja lopulta suuren koneliikkeen palveluksessa herätti Wickströmin kiinnostuksen moottoreihin ja hän opiskeli insinööriksi. Yhdessä kahden muun osakkaan kanssa perustetun Chicago Motor Cycle Co –yrityksen vuonna 1898 valmistama Caloric-auto oli aikanaan todellinen sensaatio. Fordin ja Oldsin tavoin Wickström kuului maailman autoteollisuuden uranuurtajiin. Yrityksen pääasiallisella tuotantoalalla eli moottorien valmistuksessa vallinneen kovan kilpailun takia Wickström palasi takaisin Suomeen. Hänet tunnettiin vaatimattomana ihmisenä ja hyvänä työnantajana, joka ei lomauttanut tai irtisanonut edes tappiollisena lama-akana henkilökuntaansa. Wickströmin periaate korkeasta laadusta tuli esiin kalastajien sananparressa kovalla myrskyllä: ”Ellei nyt meidän Herramme ja Wickströmin moottori auta, niin paha meidät perii.” Wickström harrasti sukututkimusta ja raittiusmiehenä hän hyväksyi vain auton bensaryypyn. Teollisuusneuvos Johan Wickström kuoli Vaasassa vuonna 1959. Kari Leinamo: Valmistettu Vaasassa : neljä vuosisataa teollisuutta, 2006 John (Johannes) Wickström föddes i Kvevlax år 1870 som son till en kopparslagare. Händig som han var tillverkade han redan som ung den första cykeln i Vasatrakten. För att undvika rysk vapentjänst flyttade Wickström som 18-åring till Amerika. Arbetet i en mekanisk verkstad, gruva och slutligen i en stor maskinfabriks tjänst väckte Wickströms intresse för motorer och han studerade till ingenjör. Tillsammans med två andra grundade han företaget Chicago Motor Cycle Co, där man år 1898 tillverkade Calorie-bilen, en verklig sensation på sin tid. Liksom Ford och Olds hörde Wickström till banbrytarna inom bilindustrin i världen. På grund av den hårda konkurrensen inom företagets huvudsakliga produktionsområde, d.v.s. motorer, återvände Wickström till Finland. Han var känd som en anspråkslös person och god arbetsgivare, som inte permitterade eller sade upp personal ens under de svåra tider då verksamheten gick på förlust. Wickströms princip om hög kvalitet kom fram i fiskarnas talesätt vid hårt väder: ”Nu kan bara Vår Herre och en Wickströmmotor hjälpa.” Wickström var också släktforskare och som nykterist godkände han inga andra supar än bilens bensinsup. Industrirådet John Wickström avled i Vasa år 1959. Kari Leinamo: Tillverkat i Vasa : industri under fyra århundraden, 2007 Foto: Ateljé Grönroos, Handelsgillet i Vasa rf:s arkiv/Vasa landskapsarkiv/ Biografiskt lexikon för Finland

valokuva

Viittaus

“Wickström, John,” DIGI - Yleisten kirjastojen digitoimaa aineistoa, viitattu 28. maaliskuuta 2024, https://digi.kirjastot.fi/items/show/126852.