de Beaumarchais, Pierre Augustin Caron

Pierre Augustin Caron de Beaumarchais

Kuvaus

Kirjailija, jonka Mariage de Figaro -näytelmän ruotsinkielinen käännös Den tokroliga dagen, eller Figaros bröllop kuuluu Lukukirjaston kokoelmaan.

Pierre Augustin Caron de Beaumarchais (1732 – 1799) oli lähtöisin vaatimattomista oloista. Kuusilapsisen perheen isä oli kelloseppä, ja myös perheen ainoa poika Pierre opetteli kellosepän ammatin. Beaumarchais oli taitava kelloseppä mutta myös musikaalisesti lahjakas. Vuonna 1758 hänestä tulikin Ludvig XV:nnen tyttärien musiikinopettaja. Vaiheikkaan elämänsä aikana Beaumarchais toimi myös kuninkaan vakoojana, keinottelijana, vallankumoustaistelijana ja diplomaattina Amerikassa. Hän oli elämänsä aikana jatkuvasti sotkeutuneena erilaisiin oikeusjuttuihin, joista kuitenkin useimmiten selviytyi taitavasti voittajana. Beamarchais pakeni vallankumousta Englantiin ja Hollantiin. Hän palasi myöhemmin Ranskaan, mutta kuoli äkillisesti Pariisissa 67-vuotiaana.
Parhaiten Beaumarchais tunnetaan näytelmäkirjailijana. Hänen ensimmäiset näytelmänsä Eugénie (1767) ja Les deux Amis (1769) eivät menestyneet, mutta komediat Le Barbier de Seville (1775) ja Mariage de Figaro (1778) saavuttivat suuren suosion, myös Mozartin ja Rossinin oopperoiden myötä.

Viittaus

“de Beaumarchais, Pierre Augustin Caron,” DIGI - Yleisten kirjastojen digitoimaa aineistoa, viitattu 20. huhtikuuta 2024, https://digi.kirjastot.fi/items/show/126902.