Suur-Hollolan vaiheista uuden ajan alkupuolelle asti

Hollolan kunnan historiaa 1900-luvun alkupuolelle asti

Tiivistelmä

"Hollola on vieläkin Hämeen suurimpia pitäjiä. Sen pituus etelästä Orimattilan rajoilta Asikkalan rajalle, samoinkuin leveys Kärkölästä Nastolaan, on noin kolmekymmentä kilometriä. Mutta nykyinen pitäjä on ainoastaan pieni osa keskiaikaisesta Hollolasta, josta aikojen kuluessa on erotettu alue toisensa jälkeen. Ainakin puolellatoista, ehkä kahdella, jopa kolmellakin vuosituhannella on mitattava se aika, jolloin ihmisiä on asunut Suur-Hollolan alueella. Tietomme vanhimmista asukkaista ovat perin niukat, ainoastaan kivestä tehdyt työaseet, joista useita on säilynyt meidän päiviimme asti, kertovat vanhimpien aikojen asukkaista. Näin ollen on aivan mahdotonta saada tarkempaa selkoa, miten ihmiset silloin viettivät poloisia päiviään. Keskiaikuisista lähteistä emme vielä saa asiallemme suurta selkoa. Vasta uuden ajan kynnyksellä leviää näiden seutujen ylle kirkkaampi valo, joka näyttää meille, minkälaisiksi olot pääpiirteissään keskiajan kuluessa olivat muodostuneet. Jotenkin varmoja saamme olla, että Artjärven asutus on kotoisin Hollolan vanhoilta viljelysalueilta. Siihen viittaa se läheinen yhteys, joka keskiajalla vallitsi artjärveläisten ja hollolalaisten välillä, sillä hollolalaisilla oli vielä myöhään keskiajalla alueita täällä"

Viittaus

Sivén, Albert, “Suur-Hollolan vaiheista uuden ajan alkupuolelle asti,” DIGI - Yleisten kirjastojen digitoimaa aineistoa, viitattu 20. huhtikuuta 2024, https://digi.kirjastot.fi/items/show/2368.

Suur-Hollolan vaiheista.pdf