Naarkoski 1910-luvulla

Kuvaus

Naarkoski 1910-luvulla. Kuva on otettu ennen vuotta 1915, sillä siinä on vielä Porvoonjoen yli rakennettu Naarkosken puusilta. Kivisilta valmistui vuonna 1915. Kuvan vasemmassa reunassa näkyy Vikströmin sähkölaitos, joka oli samalla paikalla kuin nykyinen laitos. Konstaapeli K.G. Vikströmin vanhin poika Oskari oli käynyt Amerikassa, ollut töissä muun muassa Niagaran putouksilla, perehtynyt sähkötekniikkaan ja valmistunut sähköinsinööriksi. Isä ja poika Vikström vuokrasivat 1910-luvun alussa kosken maanomistajilta ja rakensivat Naarkoskeen sähkölaitoksen, jonka rakentamisesta vastasi Oskari. Sähkön tarve oli kuitenkin pieni eikä laitos osoittautunut kannattavaksi. Kuvassa näkyvä niin sanottu T-pylväs oli Vikströmin tunnus. Kivisillan oikealla puolella on seppä Berlinin paja. Kuvassa näkyy myös mylly. Valokuvan on ottanut Heikki Seppälä. Kuva kuuluu Muurahaisen kuvakokoelmaan.

2014

Alkuperäinen kuva kuuluu Asko Perttilän ja työryhmän kokoamaan Naarkoski-valokuvanäyttelyyn

Viittaus

“Naarkoski 1910-luvulla,” DIGI - Yleisten kirjastojen digitoimaa aineistoa, viitattu 15. huhtikuuta 2024, https://digi.kirjastot.fi/items/show/7064.