Ruumisvaunut

Ruumisvaunut

Kuvaus

Ensimmäinen hevosvetoisia Pukkilan seurakunnan ruumisvaunuja esittävä kuva on toukokuulta 1939, jolloin kärryjä käytettiin ilmeisesti viimeisen kerran. Lavalla on Kaarlo Laakson arkku. Saattue on kuvassa nykyisen Keskustien ja Veteraanitien risteyksen tienoilla. Värikuva on otettu lokakuussa 2004 järjestetyn piispantarkastuksen yhteydessä. Vaunujen kuskipukille nousi silloin myös piispa Eero Huovinen. Jenni Mäntysen restauroimat tammipuiset vaunut esiteltiin piispantarkastuksen yhteydessä ensimmäiset kerran seurakuntalaisille. Pukkilan ruumiskärryt on tehty 1800-luvun ja 1900-luvun taitteessa helsinkiläisessä Carl Spennerzin vaunuverstaassa.

Ruumiskärryistä kertovista lehtijutuista ensimmäinen on vuodelta 1996 ja toinen vuodelta 2004. Jälkimmäisessä tekstissä on muun muassa ruumisvaunujen restauroijan haastattelua. Jutut on julkaistu Orimattilan Sanomissa ja ne on kirjoittanut Virpi Kallio. (klikkaa kuvakkeita, jotta voit lukea jutut)

2014

Viittaus

Kallio, Virpi, “Ruumisvaunut,” DIGI - Yleisten kirjastojen digitoimaa aineistoa, viitattu 18. huhtikuuta 2024, https://digi.kirjastot.fi/items/show/7347.