Pukkilan kunnankirjaston toimipaikat

Kuvaus

Ennen omien toimitilojen hankkimista Pukkilan kirjasto toimi ainakin suntio Emanuel Soinin talossa, suntio Väinö Karilan talossa ja Bäskmannin talossa. Karilan talon salin kunta vuokrasi vuonna 1929 kirjastokäyttöön. Kirjastoa hoiti Selma Karila, joka piti puolisonsa kanssa sekä leipomo-kahvilaa että kirjakauppaa. Karilan kaupan kautta kunta hankki yli puolet kirjaston kirjoista. 1960-luvulla kirjasto toimi jonkin aikaa Bäckmannin talossa, kunnes kirjasto vuonna 1965 muutti valmistuneelle uudelle kunnantalolle. Nykyisiin tiloihinsa Kiinteistöosakeyhtiö Säästösuvantoon kirjasto siirtyi keväällä 1992.

Karilan talo näkyy ilmakuvassa (ilmakuvan tekijä eli valokuvaaja ei ole tiedossa) vasemmassa reunassa nykyisen Keskustien varrella. Vaaleista taloista oikeanpuoleinen on Karilan talo. Oikealla näkyvät meijerin rakennukset. Toinen kuva esittää niin sanottua Bäckmannin taloa Naarkoskella. Vuonna 1965 kirjasto muutti vastavalmistuneelle kunnantalolle (kolmas kuva). Virastotalossa sillä oli käytössään noin 80 neliötä. Vuonna 1992 kirjasto siirtyi tien toiselle puolelle, Porvoonjoen rannalle rakennettuun Kiinteistöosakeayhtiö Säästösuvantooon, jonka yläkerrassa oli Säästöpankin konttori. Nykyisin Tietotalon tunnetusta rakennuksesta kirjasto sai käyttöönsä kolme kertaa aiempaa suuremmat tilat. Alimmassa kuvassa kirjaston talo näkyy oikealla. Sen vieressä on vanha Pukkilan Säästöpankin talo ja äärimmäisenä vasemmalla entinen meijerikiinteistö.

2014

Viittaus

Mäkelä, Pertti, “Pukkilan kunnankirjaston toimipaikat,” DIGI - Yleisten kirjastojen digitoimaa aineistoa, viitattu 25. huhtikuuta 2024, https://digi.kirjastot.fi/items/show/7394.