Kirjastoiltamat

Kirjastoiltamat

Kuvaus

Porvoolaisessa sanomalehti Uusimaassa julkaistu mainos Pukkilan lainakirjaston hyväksi toimeenpantavista iltamista. Ilmoituksen julkaisuajankohta ei ole tiedossa.

Pukkilan kunnallisen lainakirjaston perustamisen takana oli ensimmäiseksi kiertokoulunopettajaksi Pukkilaan vuonna 1871 valittu Johan Packlén. Packlén sai valtuutuksen hankkia kiertokoulun tarpeisiin kirjakokoelman, jota voidaan pitää sekä Pukkilan kunnallisen kirjaston että varsinkin kyläkirjastojen alkulähteenä. Pukkilassa oli jonkinlainen lainakirjakokoelma jo ennen kirjaston varsinaista perustamista. Siitä kertoo lainakirjaston johtokunnan vuonna 1893 pitämän kokouksen maininta "tarkastettiin ja järjestettiin kirjastossa ennestään löytyvät kelpokuntoiset kirjat". Kirjakokoelman säilytyspaikasta ei ole tietoa. Pukkilan yleinen lainakirjasto perustettiin Johan Packlénin aloitteesta. Hän toimi kuntakokouksen (nyk. kunnanvaltuusto) puheenjohtajana vuosina 1885-1892. Kirjastoa hallinnoi johtokunta, joka sai alkuvuonna 1892 tehtäväkseen varojen keräämisen lainakirjojen hankintaan. Myös kyliin, Savijoelle, Torppiin ja Kanteleelle perustettiin omat piiri- ja kyläkirjastot.

2014

Viittaus

“Kirjastoiltamat,” DIGI - Yleisten kirjastojen digitoimaa aineistoa, viitattu 18. huhtikuuta 2024, https://digi.kirjastot.fi/items/show/7420.