3 pohjapiirustuksiltaan samanlaista taloa Kanteleella

Kuvaus

Kanteleella rakennettiin 1920-luvulla kolme tiilitaloa samoilla pohjapiirustuksilla. Mattilan talo rakennettiin vuonna 1926 samana vuonna palaneen talon tilalle. Alestalon talo rakennettiin vuonna 1927 ja Yrjänän talo valmistui n. 1929-1930.

Ensimmäisessä kuvassa on Rakennustoimisto Nieminen-Wilkmanin vuonna 1926 tekemät piirustukset talon julkisivusta ja päädystä.
Harri Hakasteen teksti on hänen vuonna 1988 kirjoittamastaan julkaisusta Kantele – kyläkuvan kehittäminen.
Seuraavaksi on vanha kuva Mattilan talosta sekä vuonna 2016 otettu kuva.
Tämän jälkeen on kuva Alestalon talosta n. 1930-luvulla sekä vuonna 2016. Ylemmässä kuvassa ovat meneillään Rauha Alestalon hautajaiset.
Seuraavaksi on vanha ja uusi (2016) kuva Yrjänän talosta.
Viimeisessä kuvassa on Kanteleen osuusmeijeri, joka mainitaan Harri Hakasteen tekstissä esimerkkinä ajan tiilirakentamisesta. Meijeritalo valmistui vuonna 1935.

Karttaan on merkitty Yrjänän talon sijainti.

2016-08

Viittaus

“3 pohjapiirustuksiltaan samanlaista taloa Kanteleella,” DIGI - Yleisten kirjastojen digitoimaa aineistoa, viitattu 26. huhtikuuta 2024, https://digi.kirjastot.fi/items/show/123934.

Harri Hakaste.pdf