Aineisto

Jauhot. Käsikirjoitus vuodelta 1949

Dublin Core

Nimeke

Jauhot. Käsikirjoitus vuodelta 1949

Kuvaus

Digitoitu dokumentti sisältää koneella kirjoitetun käsikirjoitusversion romaanista Jauhot, jossa on hyvin vähän korjauksia. Ilmeisesti kyseessä on toinen käsikirjoitusversio. Otsikkosivulla on Otavan leima, päivämäärä 26.8.49 ja merkinnät ladonnasta ja painosmäärästä (3000). Teksti katkeaa kesken lauseen. Teksti jatkuu koneella kirjoitetusta vuoropuhelumonisteesta tehdyn muistivihkon kääntöpuolella.

Romaani kuvaa katovuoden seurauksia Kairan pitäjässä. Oulun läänin kuvernööri saa idean antaa katovuoden korvaukset jauhoina. Seurauksena on jauhojen varastamista, viinanpolttoa, papille maksettavien korvausten ulosmittausta jauhoina, viranomaisten herjaamista, oikeudenkäynti ja kahden naisen vankeustuomio. Romaanin lopussa on näkymä tulevaisuuteen: äitinsä kohdussa vankilaan joutuvasta pojasta tulee taisteleva kommunisti. Haanpää on saanut idean teokseensa Rurik Calamniuksen Suomussalmen seurakunnan historiasta (1912).

Laajuus 98 liuskaa
Romaani Jauhot on ilmestynyt ensimmäisen kerran 1949 (Otava). Sisältyy teokseen Kootut teokset 7 (Otava 1989).

Haanpään itse jostakin vuoropuhelumonisteesta tekemän vihkon ensimmäisellä lehdellä on ylhäällä merkitty "Herra Erik Blomberg Helsinki Kalevankatu 9 A 4". Sen jälkeen teksti "Jauhot (juttu jatkuu)". Ilmeisesti on ollut aikeita filmata jotain Haanpään Lapin aiheista juttua, johon Haanpää on kehitellyt Erik Blombergille luonnosta. Kyseessä oli Valkoisen peuran filmauksen aikaa.
Laajuus 54 sivua

Luontiajankohta

1949

Aineiston välittäjä

Pentti Haanpää -työryhmä

Julkistamisajankohta

2018

Kieli

Identifiointitunnus

URN:NBN:fi-fe2017112955150

Provenienssi

Aineiston omistaa Pentti Haanpään seura.

Formaatti

Teksti/PDF

Oikeudet

Aineiston julkaisemiseen muualla on pyydettävä lupa Pentti Haanpään tekijänoikeuksien omistajalta.

Viittaus

Haanpää, Pentti, “Jauhot. Käsikirjoitus vuodelta 1949,” DIGI - Yleisten kirjastojen digitoimaa aineistoa, viitattu 23. helmikuuta 2019, http://digi.kirjastot.fi/items/show/125333.
 

Jauhot 89055.pdf
Jauhot_kuori 89055.pdf

Geolocation