Wolff, Carl Gustaf

Wolff, Carl Gustaf

Kuvaus

Carl Gustaf Wolff syntyi Noormarkussa vuonna 1800 rykmentin kapellimestarin poikana. Isän varhaisen kuoleman takia hän joutui jo 12-vuotiaana hankkimaan toimeentulonsa kauppa-apulaisena Porissa. Vuonna 1818 Wolff muutti Vaasaan ja seitsemän vuotta myöhemmin hän perusti oman liikkeen. Ura laivanvarustajana teki hänestä paitsi maan suurimaan alallaan, myös varakkaimman henkilön Vaasassa ja ehkä myös koko Suomessa.
Paitsi merkittävänä työllistäjänä ja veronmaksajana luonteeltaan inhimillinen Wolff tunnettiin varsinkin nälkävuosina vähävaraisten auttajana, joskin hän painotti aina oman työn merkitystä toimeentulon hankkimisessa. Mielipiteiltään vanhoillinen Wolff vastusti Vaasan palon jälkeen kaupungin siirtoa eikä hän merenkulkijana hyväksynyt rautateitäkään. Valtiopäiväedustajana Wolff oli kahteen otteeseen. Kauppaneuvos Carl Gustf Wolff kuoli matkallaan Tukholmassa vuonna 1868.

Kari Leinamo: Valmistettu Vaasassa – Neljä vuosisataa teollisuutta, 2006

Carl Gustaf Wolff föddes i Norrmark år 1800 som son till regementets kapellmästare. På grund av att han tidigt blev faderlös måste han redan som 12-åring tjäna sin utkomst som handelsbiträde i Björneborg. År 1818 flyttade Wolff till Vasa och sju år senare grundade han sin egen affär. Hans karriär som skeppsredare gjorde honom inte bara till den största inom sin bransch i landet, utan också till den mest förmögna personen i Vasa och kanske i hela Finland.

Wolff var en betydande arbetsgivare och skattebetalare och därtill mycket human till sin natur. I synnerhet under nödåren utmärkte han sig genom att hjälpa de medellösa, även om han också betonade vikten av att var och en ska arbeta själv för att få sitt uppehälle. Wolff, som var konservativ i sina åsikter, ville inte att staden skulle flyttas efter branden, och som sjöfarare kunde han inte heller godkänna järnvägen. Wolff var lantdagsman i två repriser. Kommerserådet Carl Gustaf Wolff avled under en resa till Stockholm år 1868.

Kari Leinamo: Tillverkat i Vasa - Industri under fyra århundraden, 2007

C. G. Wolffin kuva: Suomen Merimuseon kuvakokoelma
Asuinrakennuksen kuva vanha postikortti, Harry Schaumanin Kirjakaupan julkaisema

Viittaus

“Wolff, Carl Gustaf,” DIGI - Yleisten kirjastojen digitoimaa aineistoa, viitattu 26. huhtikuuta 2024, https://digi.kirjastot.fi/items/show/126536.