Kuuselan kukka

Kuuselan kukka

Kuvaus

Hahnssonin Kuuselan kukka -kertomuksen tapahtumat sijoittuvat Kokkolan seudulle. Siellä oli ”meren rannalla kaunis Niemen talo, jota hallitsi kuudenkymmenen vuoden vanha ukko”. Kuuselan kukka on kraataritädin kahdeksantoistavuotias Lyyli-tytär, ”seudun ihanin neito”, jonka Niemen ukon poika Mikki tahtoo puolisokseen. Isä ei kuitenkaan huoli miniäkseen vaatimattoman mökin kasvattia, talontytär sen olla pitää. Monivaiheisten tapahtumien jälkeen Lyyli ja Mikki saavat toisensa, mutta joutuvat lähtemään Hämeeseen ilman Niemen ukon siunausta. Lopuksi sopukin kyllä solmitaan. Rakkausjuonen ohella pienoisromaanissa kuvataan myös paikallisia tapoja, mm. juhannuksen viettoa ja elonkorjuutalkoita Kokkolan seudulla. Kuuselan kukka ilmestyi ensimmäisen kerran vuonna 1872, toinen painos ilmestyi vuonna 1874. Kertomus julkaistiin myös Hahnssonin kokoelmassa Kotikuusen kuiskehia (1884).

1872

Lähde

Julkaistu kirjana: Helsingissä : J. A. Hahnsson (Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran kirjapainossa), 1872.

69 sivua, 7 x 12 cm

Viittaus

Hahnsson, Theodolinda, “Kuuselan kukka,” DIGI - Yleisten kirjastojen digitoimaa aineistoa, viitattu 28. huhtikuuta 2024, https://digi.kirjastot.fi/items/show/134248.