Hämeenlinna - Lääninsairaala

Kuvaus

Hämeenlinnan lääninsairaala rakennettiin 1840-luvulla arkkitehti C. L. Engelin piirustusten mukaan. Sivurakennukset korotettiin 1880-luvulla kaksikerroksisiksi. Sairaalan ahtaudesta ja sen monista puutteista valitettiin valtionhallintoon jo ennen ensimmäistä maailmansotaa. Rakennuksesta puuttuivat mm. tutkimus- ja laboratoriotilat eikä potilaita varten ollut odotushuonettakaan. Vielä koko 1920-luvunkin sairaalan laajennusasia oli vireillä, kunnes määräraha saatiin vihdoin valtion budjettiin vuosille 1927–1928. Vanhan sairaalarakennuksen uudistamista ja laajentamista ryhtyi suunnittelemaan yleisten rakennusten ylihallituksen 1. sairaala-arkkitehti E. A. Kranck. Hän kohteli Engelin suunnittelemia empirerakennuksia suurella kunnioituksella ja sovitti uudet osat niiden tyyliin sopiviksi. Suurin muutos oli koko rakennuksen korottaminen kolmikerroksiseksi. Sairaalapaikkojen määrä nousi remontin myötä kahdeksastakymmenestäkuudesta sataankahteenkymmeneen. Lääninsairaalan päärakennuksen laajennus valmistui joulukuussa 1929.

2015-04

1 postikortti, pysty, 14 x 9 cm

Viittaus

“Hämeenlinna - Lääninsairaala,” DIGI - Yleisten kirjastojen digitoimaa aineistoa, viitattu 1. toukokuuta 2024, https://digi.kirjastot.fi/items/show/134340.