Hämeen läänin kuvernöörin alamainen kertomus läänin tilasta ja hallinnosta vuonna 1883

Selvitys Hämeen läänin tilasta vuodelta 1883.

Tiivistelmä

”Läänin rajoissa ja jaossa ei ole mitään muutoksia tapahtunut, sen jälkeen kuin vimmeis vuosikertomukseni alamaisesti annoin. Viimmeksi-kuluneen vuoden lopulla oli läänin koko tilus-ala, kunnallis-lautakuntain ilmoitusten mukaan, arvattu 3,007,335 mitta-tynnyrialaksi, joista viljeltyä maata, puutarhoja lukematta, oli 207,038 ja luonnollista niittyä 289,928 tynnyrin alaa. Viimmeis vuosi toi läänin maanviljelijöille vaivaloisen ja töisevän kesän, kun ilmat kiiruimpana työaikana olivat erinomaisen sopimattomia. Läänin asujanten lisäännys viimmeis vuonna oli siis 2,539 henkilöä eli 1,14 prosenttia. Läänin pää-elinkeinoista, maanviljelyksestä ja karjanhoidosta, on ilahuttavana tosiasiana huomautettava vuosi vuodelta yhteisessä kansassa enenevä taipumus niiden parannuksien toimeenpanemiseen, joihin läänissä pidetyt maanviljelys-kokoukset ja etevämpäin maanviljelijäin esimerkit vähittäin ovat kehottaneet; ja onkin maan järkiperäistä viljelyä ja karjatalouden tarkoituksenmukaisempaa hoitoa ruvettu ahkeroimaan yhä laveammilla aloilla. Viimmeis vuoden vähemmän myötääväin liikesuhdetten vuoksi ei kaupassa ole näkynyt suurempaa vilkkautta tahi kasvamista kuin ennen, vaikka taantumistakaan ei ole havaittu. Teollisuusvireys on tässä läänissä suuri ja vaikuttaa melkoisesti yleiseen vaurauteen, se kun valmistaa useampia tilaisuuksia irtaimellekin väelle toimeentulon hankkimiseen. Yleisen levon ja järjestyksen häiritsemistä ei ole vuodella sattunut.”

Viittaus

E. von Ammond, “Hämeen läänin kuvernöörin alamainen kertomus läänin tilasta ja hallinnosta vuonna 1883,” DIGI - Yleisten kirjastojen digitoimaa aineistoa, viitattu 26. huhtikuuta 2024, https://digi.kirjastot.fi/items/show/3239.

Kuvernöörin alamainen k.pdf