Kappoja

Kappoja

Kuvaus

Pukkilan kotiseutumuseon vitriinissä on muun muassa kruunattu mitta, jossa on vuosiluku 1892. Kulmat on vahvistettu metallilla. Kapassa on kädensijat ja sen vetoisuus on 20 litraa. Kapassa ja kapan takana on jyvälapio. Toisessa kruunatussa kapassa a on vuosiluku 1899. Kulmat on vahvistettu metallilla ja vetoisuus on yksi litra. Vitriinissä on myös kruunaamaton mitta. Seulan laidat on taivutettu puusta, pohja on päreristikkoa. Vitriinin hyllyllä on kuppaussarvia ja iskurautoja eli suonirautoja. Iskuraudalla on tehty ihoon pieniä haavoja, joiden päälle on laitettu sarvet, joilla on imetty verta haavoista. Hyllyllä ovat myös nuken kenkien lestit sekä rukkasen kaavain. Takana oleviin räätälin saksiin on kaiverrettu vuosiluku 1753. Vitriinissä lisäksi Gebhard Vuorelan työvälineenään käyttämät profiilimalli, johon on kaiverrettu vuosiluku 1782, höylä ja hierinlauta. Höylän, johon on kaiverrettu kirjain A, toinen puoli on profiloitu. Höylässä on myös uraviivoja vaakasuoraan. Muuta esineistöä: kaavinrauta eli jämsi, punttihöylä, johon on yhdistetty ruuvipuristin puumuttereineen, vasara ja kaksi tuohirasiaa, joista toisessa on nauloja, puukaira, reikäpora, johon on kaiverrettu vuosiluku 1827 ja kädensijaan toiselle puolelle risti ja simsihöylä, jonka terä ja pohja on profiloitu.

2014

Viittaus

Mäkelä, Pertti, “Kappoja,” DIGI - Yleisten kirjastojen digitoimaa aineistoa, viitattu 26. huhtikuuta 2024, https://digi.kirjastot.fi/items/show/7482.