Scondia illustrata, tomus x : seu chronologia de rebus venedarum…

Kuvaus

Scondia illustrata, 14-osainen Ruotsin historia, on Johannes Messeniuksen (n. 1579–1636) pääteos, jonka hän kirjoitti Kajaanin linnan vankeudessa: häntä syytettiin vehkeilystä katolisten kanssa.

Teoksen kymmenennessä kirjassa tarkastellaan pohjoisten vendien eli suomalaisten, liiviläisten ja kuurilaisten vaiheita esihistoriallisista ajoista 1600-luvulle saakka. Kirjan esipuhe on päivätty 1.1.1636, juuri vankeudesta vapautumisen kynnyksellä. Messenius kuoli kuitenkin jo samana vuonna, ja Scondia julkaistiin vasta vuosina 1700–1705.

1703

2007

Oulu : Olavi Enaei

Viittaus

Messenius, Johannes, “Scondia illustrata, tomus x : seu chronologia de rebus venedarum…,” DIGI - Yleisten kirjastojen digitoimaa aineistoa, viitattu 17. huhtikuuta 2024, https://digi.kirjastot.fi/items/show/120931.

5334scondia_illustrata_tomus_x.pdf