Harry Schauman's Bokhandel

Kuvaus

Harry Schaumans kulturella intressen länkades tidigt in på bokhandeln, Han gjorde under åren 1902 och 1903 undan en del volontärtjänst i Waseniuska bokhandeln i Helsingfors och köpte 1906 Conrad Freeses bokhandel i Vasa. Om man undantar hans privata bibliotek, satte bokhandelsverksamheten knappast några djupare spår i hans liv. De förändrade förhållanderna i det schaumanska huset gjorde att hans intresse under den följande tiden alltmer kom att inriktas på mera omfattande ekonomiska uppgifter. Den praktiska skötseln av bokhandeln överläts åt mer fackmässiga krafter. Den schaumanska bokhandeln övergick 1912 i Aina Gros' ägo. Wikman, Karl Robert Villehard : Harry Schauman 1879-1932, en minnesteckning/Österbottnisk Årsbok 1963 utgiven af Svensk-Österbottniska Samfundet Harry Schaumans Bokhandel utgav Foto-postkort, i vilken branch urvalet genom Harry Schaumans initiativ blev aktuellare och rikare - nytt reportage från fester coh tävlingar, bilder av brandkåren, beredd till utryckning, interiörfoton mm. Personer i aktion ses nu på de tidigare ofta folktomma vyerna. Ett exempel på korten presenterar den Schaumanska villan, Villa Strömsvik i Västervik.

text/pdf

Viittaus

“Harry Schauman's Bokhandel,” DIGI - Yleisten kirjastojen digitoimaa aineistoa, viitattu 19. huhtikuuta 2024, https://digi.kirjastot.fi/items/show/122234.