Aineisto

Isäntä Lehtisen autonkuljettajasta itselliseksi yrittäjäksi

Dublin Core

Muu tekijä

Nimeke

Isäntä Lehtisen autonkuljettajasta itselliseksi yrittäjäksi

Kuvaus

Samppa Palokangas matkusti kevättalvella 1924 Lahteen autokouluun. Matka taittui Ivalosta Rovaniemelle kievarikyydillä ja siitä eteenpäin junalla. Autokoulureissu kesti kaksi kuukautta, mutta ajamaan hän oppi oikeastaan vasta kauppias Lehtisen autonkuljettajana. Työhön kuului mm. rahdin hakua Rovaniemeltä. Tiet olivat huonoja ja Rovaniemen reissulla joutui ylittämään seitsemän lossia. Tavaraa sai lastata enintään 1200 kg ja silloinkin jyrkissä ylämäissä sitä jouduttiin purkamaan välillä pois kyydistä. Eräällä poronruhohakureissulla kuorma-auto hajosi Inarin tielle. Reissun aikana maahan oli satanut lunta, jota ei siihen aikaan aurattu. Lasti jouduttiin hakemaan hevospelillä ja auto jäi talveksi tien varteen. Keväällä Palokangas nouti auton ja lunasti sen itselleen ajopalkkioilla.

Julkistamisajankohta

2014-04-01

Lähde

http://tarinoideninari.fi/tarina/1340

Provenienssi

Usko Luostarisen haastatteluaineisto

Kattavuus

24:19

Ääni Item Type Metadata

Haastattelija

Luostarinen, Usko

Haastateltava

Palokangas, Samuli Fabian (Sammu)

Kohdehenkilö

Anttila, Alpe
Lehtonen, Kalle (Isäntä-Lehtinen, Lehtokalle)
Heinonen, Jalmari

Kokoelma

Viittaus

Palokangas, Samuli Fabian (Sammu), “Isäntä Lehtisen autonkuljettajasta itselliseksi yrittäjäksi,” DIGI - Yleisten kirjastojen digitoimaa aineistoa, viitattu 2. heinäkuuta 2022, https://digi.kirjastot.fi/items/show/122792.
 

Tiedostot

http://digi.kirjastot.fi/repository/a114-palokangas-samuli-fabian-autonkuljettajana-lehtosella-eras-lihanhakumatka-tvh.mp3