Isäntä Lehtisen autonkuljettajasta itselliseksi yrittäjäksi

Kuvaus

Samppa Palokangas matkusti kevättalvella 1924 Lahteen autokouluun. Matka taittui Ivalosta Rovaniemelle kievarikyydillä ja siitä eteenpäin junalla. Autokoulureissu kesti kaksi kuukautta, mutta ajamaan hän oppi oikeastaan vasta kauppias Lehtisen autonkuljettajana. Työhön kuului mm. rahdin hakua Rovaniemeltä. Tiet olivat huonoja ja Rovaniemen reissulla joutui ylittämään seitsemän lossia. Tavaraa sai lastata enintään 1200 kg ja silloinkin jyrkissä ylämäissä sitä jouduttiin purkamaan välillä pois kyydistä. Eräällä poronruhohakureissulla kuorma-auto hajosi Inarin tielle. Reissun aikana maahan oli satanut lunta, jota ei siihen aikaan aurattu. Lasti jouduttiin hakemaan hevospelillä ja auto jäi talveksi tien varteen. Keväällä Palokangas nouti auton ja lunasti sen itselleen ajopalkkioilla.

2014-04-01

Usko Luostarisen haastatteluaineisto

24:19

Luostarinen, Usko

Palokangas, Samuli Fabian (Sammu)

Anttila, Alpe
Lehtonen, Kalle (Isäntä-Lehtinen, Lehtokalle)
Heinonen, Jalmari

Viittaus

Palokangas, Samuli Fabian (Sammu), “Isäntä Lehtisen autonkuljettajasta itselliseksi yrittäjäksi,” DIGI - Yleisten kirjastojen digitoimaa aineistoa, viitattu 29. maaliskuuta 2024, https://digi.kirjastot.fi/items/show/122792.