Kullankaivuussa Ivalo- ja Sotajoella 1 : Elantoa kullankaivuulla

Kuvaus

Jussa-Pekka kaivoi kultaa v. 1916 Ivalojokivarressa aluksi omatoimisesti. Siihen aikaan Heikki Kivekäs toimi venäläisrahoitteisena yrittäjänä alueella ja Jussa-Pekkakin siirtyi kavereinen yhtiön leipiin. Kivekkään yhtiö rakennutti aluksi kammeja ja myöhemmin myös kultakämppiä Ritakosken niskaan. Rakennustyömailla oli paikallisia työmiehiä Ivalosta ja lähialueilta. Koneiden kuljettaminen kultamaille oli oma operaationsa. Kertoja kuvaa miten Locomo -höyrykone kuljetettiin hevosvoimin jokivarteen.

1970

2014-09-22

Jorma Lehtisen aineisto

12:29

Lehtinen, Reino

Kiviniemi, Jussa-Pekka

Ivalojoki
Härkäselkä
Keinokuru
Ritakoski
Tolosjoki
Vaskissuvanto
Kultala

Tapahtuma-aika

1916

Akujärvi, Reeti
Kivekäs, Heikki
Pehkonen, Bernhard
Hirvasvuopio, Niila (Hirvas-Niila)

Viittaus

Kiviniemi, Jussa-Pekka, “Kullankaivuussa Ivalo- ja Sotajoella 1 : Elantoa kullankaivuulla,” DIGI - Yleisten kirjastojen digitoimaa aineistoa, viitattu 29. huhtikuuta 2024, https://digi.kirjastot.fi/items/show/122868.