Lohen nousu Lutto- ja Suomujokeen

Kuvaus

Matti Huru kertoo kalastuksesta ja luontaistaloudesta, jota harjoitettiin Kattajärvellä alkuaan Ruukinpirtin maisemissa, jonne hänen vanhempansa olivat asettuneet asumaan v. 1921. Luttojoki lähivesistöineen oli kalarikasta aluetta aina metsäautotieverkoston rakentamiseen saakka. Kalastusta harjoitettiin verkoilla, nuottaamalla, tuulastamalla ja heittokalastamalla. Saalismäärät olivat runsaita ja kalat suurikokoisia. Kalat säilöttiin suolaamalla pyttyihin ja näin saatiin särvintä talvea varten. Kalajuttujen lomassa Matti Huru intoutuu muistelemaan myös ensimmäistä ja viimeistä karhunmetsästyskokemustaan.

1988

2014-11-13

Utsjoen Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen Tenojoen tutkimusaseman aineisto 1992-1994

62:21

Pautamo, Jarmo

Huru, Matti

Kattajärvi
Nangujärvi
Hirvasvuopaja

Tapahtuma-aika

1940- luku

Kiviniemi, Johan Petter (Jussapekka)
Kiviniemi, Yrjö Johannes (Hannes)
Mannermaa, Kauko

Viittaus

Huru, Matti, “Lohen nousu Lutto- ja Suomujokeen,” DIGI - Yleisten kirjastojen digitoimaa aineistoa, viitattu 20. huhtikuuta 2024, https://digi.kirjastot.fi/items/show/122872.