Kolttasaamelaisten sukujen hallintoalueet ja kalastus Petsamossa

Kuvaus

Petsamossa kolttasaamelaisten sukujen hallintoalueet jakaantuivat seitsemän suvun: Feodoroffin, Fofanoffin, Gauriloffin, Kiprianoffin, Mosnikoffin, Semenoffin ja Sverloffin sukujen kesken. Jokaisella suvulla oli omat määritellyt asuin-, kalastus-, metsästys- ja poronhoitoalueet, joiden käytöstä päätti suvun vanhin mies. Toisten vesialueille sai mennä vain suvun vanhimman suostumuksella. Sukualueitten sisällä oli talvikylä, johon kokoonnuttiin asumaan talviaikaan. Kutuaikana kalaa sai helposti rannasta nuottaamalla. Pyyntiä säännösteltiin kalakannan turvaamiseksi. Suuret hauet söivät paljon pikkukaloja, joten ne pyydettiin ja kuivattiin kapakalaksi. Pitkääsiimaa käytettiin pyyntivälineenä silloin, kun haluttiin saada saaliiksi isoa kalaa esimerkiksi Akkajärvestä.

1994-03-24

2014-11-13

Utsjoen Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen Tenojoen tutkimusaseman aineisto 1992-1994

22:24

Pautamo, Jarmo

Sverloff, Matti

Suonikylä
Petsamo
Ala-Akkajärvi
Moosesjärvi
Huutojärvi
Akkajärvi
Luttojoki
Kuolajoki
Akkajoki
Talvikylä
Njannamjärvi

Tapahtuma-aika

1920-1944

Nickul, Karl
Mosku
Sverloff
Kiprianoff
Feodoroff
Gauriloff
Mosnikoff
Semenoff
Fofanoff
Sverloff, Jaakko

Viittaus

Sverloff, Matti, “Kolttasaamelaisten sukujen hallintoalueet ja kalastus Petsamossa,” DIGI - Yleisten kirjastojen digitoimaa aineistoa, viitattu 25. huhtikuuta 2024, https://digi.kirjastot.fi/items/show/122875.