Ruokala-apulaisena Petsamossa

Kuvaus

Rouva Blomqvistin omistamassa ruokalassa söi päivittäin 90-100 miestä. Leivät, pullat ja ruoat tehtiin itse ja siinä sivussa hoidettiin lehmiä. Paistamiseen tarkoitetut uunit sijaitsivat ulkona. Työpäivät olivat pitkiä aamuviidestä iltakymmeneen. Omistajan lisäksi ruokalassa työskenteli kaksi apulaista, joten kiirettä riitti. Ruokatarvikkket noudettiin aluksi Trifonassa sijitsevasta tukkukaupasta ja myöhemmin Liinahamariin valmistuneesta suursatamasta. Väkeä Petsamoon oli tullut eri puolilta Suomea, koska siellä ei tarvinnut maksaa veroja ja elintarvikkeet olivat tullivapauden takia halpoja. Pula-aikana 1930-luvulla ei tarvinnut nähdä nälkää, vaikka työtä ei riittänytkään kaikille.

1974-01-2

2015-04-02

Provenienssi

Tampereen yliopiston kansanperinteen arkisto, nykyinen musiikkitieteen laitos. Aineiston on luovuttanut Maaretta Narumo.

12:25

Jefremoff, Irja

Niemi, Kerttu

Petsamo
Liinahamari
Trifona

Tapahtuma-aika

Viittaus

Niemi, Kerttu, “Ruokala-apulaisena Petsamossa,” DIGI - Yleisten kirjastojen digitoimaa aineistoa, viitattu 28. maaliskuuta 2024, https://digi.kirjastot.fi/items/show/122911.